Андські льодовики досягли найменших розмірів уперше за 11 тисяч років

Льодовики тануть швидко і це стає дедалі очевиднішим зі зростанням емпіричних даних. Наразі науці відомо, що снігова каша становить 57% усієї талої води на шельфових льодовиках Антарктиди.

Про це сказала доктор Ребекка Делл з Інституту полярних досліджень Скотта в Кембриджі, пише Interesting Engineering. Вона пояснила, що ця каша менш біла і поглинає більше сонячної енергії, ніж сніг і лід, що призводить до підвищеного танення.

Прогнози вчених показують, що льодовики в тропічних регіонах тануть через потепління вздовж кордонів екватора планети. Такий висновок було зроблено шляхом вивчення порід у тропічних регіонах, які завжди були вкриті доісторичним льодом, але нещодавно оголили землю.

Вчені з Бостонського коледжу, які проводили дослідження, заявили, що тропічні льодовики скоротилися до найменших розмірів за більш ніж 11 700 років. Тропіки вже прогрілися вище значень, які востаннє спостерігалися тільки в епоху голоцену.

Після аналізу зразків гірських порід, отриманих із чотирьох льодовиків в Андах, було виявлено, що вони розтанули швидше, ніж прогнозували науковці. Тропічні льодовики відступали так швидко, що навіть перегнали міжепохальний еталон, який палеокліматолог Джеремі Шакун із Бостонського коледжу, назвав “тривожним”.

“У нас є вагомі докази того, що ці льодовики зараз менші, ніж будь-коли за останні 11 000 років”, – прокоментував Шакун.

“З огляду на те, що сучасний відступ льодовиків пов’язаний з підвищенням температури, а не зі зменшенням кількості снігу, що випав, або зміною хмарного покриву, наші висновки свідчать, що тропіки вже потеплішали за межами свого голоценового діапазону “, – сказав він і додав, що з цієї причини тепер льодовики будуть віднесені до антропоцену, а не до голоценового міжльодовикового періоду.

Антропоцен – це період часу, протягом якого діяльність людини справила достатній вплив на навколишнє середовище, щоб скласти виразну геологічну зміну.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль ліквідував командувача елітного підрозділу «Хезболли»

Літаки військово-повітряних сил Ізраїлю завдали цілеспрямованого удару в районі Бейрута і ліквідували керівника оперативного відділу…

5 хв. ago

Перехід на зимовий час в Україні — коли будуть переводити годинник

Цьогоріч в Україні будуть переводити годинники на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня. Цей…

7 хв. ago

Пластичні хірурги розповіли, що дочка Дональда Трампа могла змінити у своїй зовнішності

42-річна Іванка Трамп, дочка 45-го президента США і кандидата на найвищу посаду в країні Дональда…

16 хв. ago

У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України

Днями в Румунії стався землетрус, його відчули навіть в Одеській області. Вже тривалий час експерти попереджають…

25 хв. ago

Отримали штраф від ТЦК? Дізнайтеся, як успішно його оскаржити

В умовах воєнного стану та мобілізації в Україні військовозобов'язані можуть зіткнутися з накладенням штрафів за…

33 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям надихнулися кадром королеви Єлизавети ІІ та принца Філіпа (фото, відео)

Кейт Міддлтон та принц Вільям зі своїми дітьми повторили фото покійних королеви Єлизавети ІІ та…

44 хв. ago