Світовий океан стрімко закислюється: вчені б’ють на сполох

Закислення океану наблизилось до критичного порогу. Це створює загрозу для морських екосистем і глобальної життєздатності. Про це йдеться у звіті вчених про стан світових систем життєзабезпечення, пише The Guardian. 

Звіт Потсдамського інституту досліджень впливу клімату (PIK) ґрунтується на багаторічних роботах учених, які показують, що є дев’ять систем і процесів – так званих планетарних меж, які сприяють стабільності функцій життєзабезпечення планети. До теперішнього часу було перевищено пороги шести меж. Нині ж промислова цивілізація наблизила світовий океан до порушення сьомої планетарної межі. 

«Закислення океану наближається до критичного порогу, особливо у високоширотних регіонах, йдеться в останньому звіті про межі планет. Дедалі більший вплив підкислення створює все більшу загрозу для морських екосистем», – йдеться у статті. 

Закислення океану – це явище підвищення кислотності (зниження pH) в океанічній воді через поглинання атмосферного CO2. Цей процес веде до руйнування харчового ланцюга і знижує ефективність океану як життєво важливого поглинача вуглецю.

Левке Цезар, кліматичний фізик із PIK і співавтор звіту, сказав, що є дві причини, через які рівні закислення океану викликають занепокоєння. «Одна з них полягає в тому, що індикатор закислення океану… наближається до порогу порушення безпечної межі», – попередив науковець.

По-друге, за словами Цезаря, навіть поточні умови можуть бути проблематичними для різних морських організмів, що вказує на необхідність переоцінити те, які рівні насправді можна назвати безпечними. Він додав, що підкислення океану погіршується в усьому світі, причому наслідки найбільш виражені в Південному та Північному Льодовитому океанах .

Як пояснює науковець, це означає, що будь-яке людське порушення довкілля не можна розглядати як окремі проблеми, тому що такий підхід ігнорує те, що компоненти системи Землі взаємодіють, утворюючи велику мережу, де зміни в одній сфері впливають на інші.

До слова, через глобальне потепління у європейських морях може стартувати новий бізнес. Невдовзі в європейських морях можуть уперше почати вирощувати перли, оскільки італійські фермери, які займаються вирощуванням устриць, прагнуть використати несподівану можливість, надану швидким потеплінням Середземного моря. 

Романчук Микола

Recent Posts

Підвищення податків: Гетманцев готує для бізнесу страшні сюрпризи

2 жовтня закінчився строк подання правок до урядового законопроєкту 11416д про підвищення податків. До нього подали понад…

8 хв. ago

Захоплений Вугледар стане плацдармом для наступу росіян на Запоріжжя

Падіння Вугледара може стати критичною точкою у війні, зокрема для південного напрямку. Військовий експерт Олександр Коваленко…

16 хв. ago

Справа у задоволенні. Учені нарешті з’ясували, чому людям так подобається їсти

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час наша планета встигла стати…

25 хв. ago

Залежна від солярію дівчина несподівано стала абсолютно чорною: що з нею сталося (фото)

Залежна від солярію Меган Блейн з Великої Британії несподівано стала абсолютно чорною. Дівчина не покинула…

34 хв. ago

Водіям готують “сезонне” покарання: яка помилка може обійтися у значну суму

Незабаром в Україні можуть ввести новий сезонний штраф для водіїв, який стосуватиметься використання автомобільних шин.…

42 хв. ago

До 7 грн за кВт/год: наступного року людям вліплять величезні тарифи на світло

Питання про вартість електроенергії в Україні залишається одним з найбільш актуальних на тлі енергетичної кризи, що триває.…

49 хв. ago