Справа у задоволенні. Учені нарешті з’ясували, чому людям так подобається їсти

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час наша планета встигла стати домівкою для мільйонів видів живих організмів. Усі тварини споживають їжу і результати нового дослідження показують, що річ не лише в біологічній потребі. Схоже, ковтання саме по собі викликає приємні відчуття, що спонукає тварин, зокрема й людей, до споживання їжі, пише Science Alert.

Під час дослідження личинок плодових мушок (Drosophila) міжнародна група дослідників виявила, як ковтання їжі пов’язане з вивільненням у мозку серотоніну — хімічної речовини, що викликає приємні відчуття. Автори дослідження вважають, що отримані ними результати дають нове уявлення про те, як і чому їдять тварини. Якщо ці ж механізми присутні й у людей, нове відкриття може надати дивовижне розуміння нашого прагнення споживати їжу та напої.

Під час дослідження команда вивчила ентеральну нервову систему кишківника плодової мушки й пролила нове світло на життєво важливий акт ковтання — науковці описують цю поведінку, як одне з найважливіших рішень, яке має ухвалити тварина. За словами співавтора дослідження, нейробіолога Міхаеля Панкраца з Боннського університету в Німеччині, вони з командою хотіли докладніше дізнатися про те, як травна система взаємодіє з мозком під час споживання їжі.

Щоб пролити світло на цю взаємодію, вченим необхідно було зрозуміти, які нейрони беруть участь у цьому потоці інформації і як вони активуються. Результати дослідження перевершили всі очікування. Під час аналізу вчені розрізали одну з личинок плодової мушки на тисячі крихітних скибочок, а потім сфотографували їх під потужним мікроскопом. Це дало змогу картувати шляхи нейронів і зв’язки між ними.

Далі вчені використовували фото та комп’ютерне моделювання для створення тривимірної моделі. Це привело команду до відкриття біологічного механізму, відомого як рецептор розтягування, як у стравоході, який з’єднує рот зі шлунком.

Нейрони плодової мушки були детально картованіФото: University of Bonn

Дослідження показує, що рецептор з’єднаний із шістьма певними нейронами в мозку личинки, які отримують інформацію про ковтальну дію і те, що саме з’їдається. Якщо в трубу потрапляє хороша їжа, мозок видає винагороду. За словами іншого співавтора дослідження нейробіолога Андреаса Схофса з Боннського університету, по суті, вони виявили, що нейрони здатні не тільки визначати, чи є щось їжею, чи ні, а й оцінювати її якість. Водночас серотонін виробляється лише в тому разі, якщо їжа якісна.

Зазначимо, що у плодових мушок загалом менше ніж 200 000 нейронів. Для порівняння, у людському мозку приблизно 100 мільярдів нейронів. Водночас складність цих тисяч нервових клітин означає, що вони можуть діяти як зменшена версія людського мозку. У результаті вчені часто проєктують результати досліджень на плодових мушках на людей.

На наступному етапі вчені планують з’ясувати, чи є така сама карта нейронів і вивільнення серотоніну в інших тварин. Зокрема й у людей.

Романчук Микола

Recent Posts

Київстар з 25 червня скасовує дешеві тарифи для нових абонентів

Оператор мобільного зв’язку Київстар повідомив, що з 25 червня 2025 року припиняє підключення до дев’яти…

6 хвилин ago

Нафтогаз назвав тариф на газ для українців з 1 вересня

Нафтогаз України офіційно оголосив, що з 1 вересня 2025 року ціна на газ для населення…

11 хвилин ago

Сирський заявив про зміну правил мобілізації та реформу ТЦК

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив про оновлення мобілізаційного процесу та необхідність змін у…

20 хвилин ago

Синоптики розповіли, коли в Україні знову повернеться спека

Після періоду похолодання та опадів в Україну повернеться аномальна спека. За прогнозами Українського гідрометцентру, вже…

2 години ago

В Україні знову зросте ціна на хліб – названо причини

В Україні до кінця 2025 року очікується зростання цін на хліб ще на 20%, що…

3 години ago

Курорт на крихітному острові в Іспанії руйнується через масовий туризм

Іспанський острів Табарка щодня приймає до 5000 туристів, при тому що на ньому проживає лише…

3 години ago