Через арешти колег: учені в РФ уникають брати участь в значних ракетних дослідженнях

Російські вчені почали уникати участі у значних наукових дослідженнях на тлі репресій проти фізиків, які займалися гіперзвуком та високошвидкісною аеродинамікою. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Медіа цитує слова фізика Ярослава Кудрявцева, батька якого, Віктора Кудрявцева, у 2018 році звинуватили в державній зраді, а через 14 місяців він помер у СІЗО “Лефортово”. Фізик заявив, що російська влада фактично “вбиває цивільну науку, намагаючись зберегти секретність військових досліджень”.

ЗМІ вказує, що хвиля репресій серед колег учених сильно вплинула на них. За словами адвоката Євген Смирнова, заведення кримінальних справ проти фізиків могли породити страх перед виступами на міжнародних конференціях, спілкуванню з іноземцями та подальшою участю у фундаментальних дослідженнях у галузі гіперзвуку. Міжнародне співробітництво (поїздки за кордон та спільні статті з іноземними колегами) стало приводом для переслідування вчених, нагадав Смирнов.

Журналісти пишуть, що, з одного боку, зростання кількості кримінальних справ проти фізиків свідчить про параною Кремля, який намагається захистити досягнення Росії в області гіперзвуку. З другого боку, як кажуть опитані дослідники, кримінальні справи проти фізиків допомагають Кремлю підкріпити наративи про те, що РФ досягла значної технологічної переваги в галузі гіперзвуку. На їхню думку, репресії мають “театральний ефект”. Адвокат Смирнов додає, що спецслужби РФ здійснюють репресії для того, “щоб переконати себе і Путіна, що в Росії дійсно є передові наукові досягнення і шпигуни з усього світу намагаються їх вкрасти”.

Медіа вказує, що “гіперзвукові ракети” є одним з улюблених проєктів російського диктатора Путіна, а перша хвиля арештів фізиків, які були причетними до її створення, розпочалися після послання Путіна у 2018 році. Тоді очільник РФ вихвалявся, що гіперзвукова ракета здатна подолати ПРО США, однак у травні 2023 року система Patriot, яку надали західні союзники для України, збила гіперзвукову ракету “Кинджал” над небом Києва.

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація сама прийде у дім: у ТЦК закінчилося терпіння – кого першим чекає “привіт”

Військовозобов'язані, які не оновили дані військового обліку або не мають необхідних документів, можуть мати серйозні…

2 хв. ago

Прошуто може зникнути: Італію охопила свиняча чума

В Італії з січня 2022 року, коли почалася епідемія чуми серед свиней, знищено майже 120 000…

11 хв. ago

Нафарбований Арестович заявив, що після Вугледару росіяни вийдуть до Дніпра за 2-3 місяці

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович, який втік за кордон, зробив чергову резонансну заяву щодо ситуації…

11 хв. ago

Українець влаштував стрілянину на ринку у Варшаві: є постраждалий

У Польщі правоохоронці затримали українця, який влаштував стрілянину на базарі у Варшаві. Також було затримано…

19 хв. ago

Патріарха Кирила чекають у начальства: повідомляється про тяжку хворобу глави РПЦ

У патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимир Гундяєв – справжне ім’я) виявили смертельно небезпечну хворобу. Про…

30 хв. ago

Мобілізація добровольців без участі ТЦК: юрист вказав на один важливий момент

Військові частини зможуть мобілізувати добровольців без участі Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), однак не кожна…

38 хв. ago