Історична місія: Китай успішно посадив свій апарат на зворотному боці Місяця

Китайський космічний апарат Chang’e 6 успішно приземлився на зворотному боці Місяця – недослідженому місці, куди майже ніхто не намагається потрапити. Про це повідомляє Китайське національне космічне управління (CNSA).

Посадка відбулася в басейні Південного полюса – Ейткена о 06:23 за пекінським часом у неділю вранці (01:23 за Києвом). Місія, розпочата 3 травня, вперше в історії має на меті зібрати дорогоцінне каміння та ґрунт у цьому регіоні Місяця.

Як пише BBC, посадка була пов’язана з ризиками, оскільки зв’язок з космічними апаратами, що знаходяться на зворотному боці Місяця, є вкрай складним. Китай є єдиною країною, яка вже здійснила схожу місію, посадивши в цій частині Місяця свій апарат Chang’e-4 у 2019 році.

Процес спуску Chang’e 6 корегувався автономною візуальною системою уникнення перешкод. Стверджується, що конкретну точку посадки апарат вибирав сам, аналізуючи безпечність місця на основі яскравості та темряви поверхні Місяця.

Посадковий модуль завис приблизно на 100 м над безпечною зоною приземлення та використав лазерний 3D-сканер для фінального аналізу поверхні перед повільним вертикальним зниженням. Операція була підтримана супутником ретрансляції Queqiao-2, повідомляє CNSA.

Китайські державні ЗМІ назвали успішне приземлення “історичним моментом”.

Посадковий апарат впродовж трьох днів збиратиме матеріали з поверхні Місяця. За даними CNSA, планується зібрати близько 2 кг матеріалу за допомогою дриля та механічної руки.

Басейн Південний полюс – Ейткен – це один з найбільших ударних кратерів у Сонячній системі. Саме тут зонд в теорії може зібрати матеріал, який походить із глибини місячної мантії.

Якщо місія вдасться, апарат повернеться на Землю з дорогоцінними зразками на борту спеціальної капсули. Матеріал зберігатиметься в особливих умовах, щоб зберегти його якомога чистішим.

Вчені з Китаю отримають першими шанс проаналізувати камені, а пізніше дослідники з усього світу також зможуть подати заявку на цю можливість.

Це вже друга місія Китаю зі збору зразків на Місяці. У 2020 році Chang’e 5 зібрав і відправив на Землю 1,7 кг матеріалу з області Океан Бур на ближньому боці Місяця.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Скільки коштують 100-доларові купюри зразка 2006 року: відповідь НБУ

Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися банківськими установами до…

3 хв. ago

Трамп радився з Путіним, чи відправляти зброю Україні: деталі

Під час президентства Дональда Трампа у 2017 році він радився з російським диктатором Володимиром Путіним,…

9 хв. ago

Блогер Карма заявив про погрози зброєю з боку співробітника ТЦК (відео)

Блогер Ніколас Карма (справжнє ім'я Микола Бучак) заявив про збройний напад під час зйомок у…

10 хв. ago

Україну хочуть масово заселити африканцями через виїзд українців до Європи

За офіційною статистикою, 6 мільйонів українців уже виїхали до Європи, а близько 1-2 млн —…

19 хв. ago

Лікарням в Україні припинили виплати за пацієнтів, які не оновили свої дані

Оновити дані онлайн пацієнти не можуть. Для цього треба йти на прийом до лікаря. Розповіла…

25 хв. ago

Циклон Finny господарюватиме в Україні майже тиждень: прогноз погоди з 7 по 13 жовтня

Цього тижня, з 7 по 13 жовтня, в Україні передбачається помірно тепла погода, з періодичними дощами, які…

29 хв. ago