Новини науки

На Тернопільщині помічено дикого кота, який вважався практично зниклим в Україні

На території природного заповідника «Медобори», що у Тернопільській області, зафіксували тварину рідкісного виду – дикого кота, якого в Україні вважають практично зниклим. Про це повідомили у соцмережах заповідника.

Зазначається, що дикий кіт, який є пращуром сучасної домашньої кішки, прогулювався у лісових хащах й потрапив в об’єктив фотопастки. Зовні дикий пухнастик майже не відрізняється від домашньої кішки – він має масивне тіло та невисокі ноги з великими ступнями.

Забарвлення допомагає тварині бути непомітною в лісі – її хутро однотонне, зазвичай сіро-рудого кольору з мармуровим малюнком у вигляді розмитих видовжених темних плям. Винищуючи велику кількість мишовидних гризунів – шкідників лісового і сільського господарств, лісові коти приносять значну користь.

Кіт лісовий – це хижий ссавець, занесений до Червоної книги України зі статусом «вразливий». Цей хижак є єдиним у своєму роді видом у фауні України і вважається практично зниклим.

«Для збереження кота лісового необхідно заборонити відстріл бродячих свійських котів у місцях існування виду, інтенсифікувати боротьбу з браконьєрством і посилити контроль за дотриманням правил утримання псів, а також створити заказники в місцях розмноження виду», – зазначено на сайті української Червоної книги.

Там додають, що нині тварину можна зустріти в Карпатському регіоні та в деяких районах Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

4 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

35 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

41 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

45 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

53 хв. ago

Російське судно «Григорій Ловцов» перекинулося біля берегів Сахаліну

У російській Сахалінській області чергова катастрофа на воді — вантажне судно «Григорій Ловцов», яке транспортувало…

58 хв. ago