Categories: Рецепти

Як бабуся готувала: рецепт смачної сирної паски за сімейним рецептом

Сирна паска — це вишуканий і дуже смачний десерт, який готують на Великдень. До слова, цього року ми його святкуватимемо 5 травня. І за цим простим рецептом вона готується з двома смаками: ванільним і шоколадним. І варто пам’ятати: інгредієнти страви не піддаються тепловій обробці, тому вкрай важливо використовувати тільки якісні та дуже свіжі продукти.

Сирна паска за сімейним рецептом

Інгредієнти:

  • сир — 500 г;
  • вершкове масло — 150 г;
  • цукор — 110 г;
  • натуральна ваніль — 1 стручок (або натуральний ванільний цукор — 1 ч. л.);
  • порошок какао — 4-8 г (необов’язково);
  • волоські горіхи — 25 г;
  • темні родзинки без кісточок — 30 г;
  • коньяк — 25 мл (необов’язково);
  • одне свіже яйце.

За 2-3 години до приготування паски дістаньте 150 г вершкового масла з холодильника, щоб воно стало м’яким.

Підготуйте чисті марлю і форму для паски. І викладіть форму чистою трохи вологою марлею або тканиною.

Волоські горіхи прожарте на пательні кілька хвилин, очистіть горіхи від лушпиння і крупно порубайте.

Родзинки помийте і на кілька хвилин залийте окропом, а потім обсушіть на паперовій серветці. Якщо хочете, можна вимочити родзинки в коньяку, ромі, або іншому алкоголі.

Якщо Ви використовуєте в рецепті стручок ванілі, розріжте його гострим ножем навпіл і вийміть м’якоть. Додайте її до цукру.

Яйце помийте та обсушіть. Відокремте жовток від білка. Білок нам не знадобиться. Ложкою розітріть жовток із цукром і м’якоттю стручка ванілі (або ванільним цукром), додайте розм’якшене вершкове масло.

Якщо не використовуєте в рецепті яйце, то спочатку ретельно розітріть вершкове масло з цукром і ваніллю. Потім додайте сир, протираючи його в миску за допомогою ложки (краще — дерев’яної) невеликими порціями через дрібне сито. Змішайте все до однорідності.

Розділіть сирну масу, що вийшла, на дві нерівні частини: у меншу (близько 200 г) додайте какао, просіяне через сито, і крупно порізані горіхи, а в іншу покладіть родзинки.

Викладіть обидві порції сиру у форму, закрийте паску вільними кінцями марлі й накрийте додатково двома шарами харчової поліетиленової плівки, потім поставте зверху вантаж і відправте форму в холодильник приблизно на 48 годин.

Готову паску викладіть на сервірувальну тарілку і прикрасьте на свій смак.

Важливо: у цій пасці за оригінальним рецептом використовується сирий яєчний жовток. Він надає ніжності та бархатистості. Але якщо боїтеся використовувати яйця без термічної обробки, можете жовток у паску не додавати. На її смаку це особливо не позначиться.

Ольга Степанова

Recent Posts

JP Morgan попередив про можливий стрибок цін на нафту вдвічі

Аналітики JP Morgan зберегли свій базовий прогноз щодо цін на нафту на 2025 рік, однак…

3 хвилини ago

Іран підняв червоний прапор помсти після удару Ізраїлю

Відразу після ранкових ударів Ізраїлю по кількох об’єктах в Ірані, у країні здійнявся червоний прапор…

13 хвилин ago

Математик заявив про кадровий колапс в українській освіті

Українська шкільна система стикається з гострою нестачею кваліфікованих викладачів. Про кадрову кризу в освіті заявив…

19 хвилин ago

Україна опинилася на передостанньому місці у світовому рейтингу щастя

Попри війну, українці продовжують демонструвати стійкість, але глобальні рейтинги фіксують песимістичну картину. За результатами щорічного…

25 хвилин ago

Ізраїль обманом зібрав генералів Ірану та завдав смертельного удару

Ізраїль завдав нищівного удару по іранському командуванню, ліквідувавши високопоставлених військових лідерів. Спецоперація почалася з обману…

52 хвилини ago

Катастрофа Air India: одна людина вижила завдяки випадковості

В Індії сталася масштабна авіакатастрофа — літак авіакомпанії Air India, що виконував рейс AI-171 з…

3 години ago