Categories: Рецепти

Як бабуся готувала: рецепт смачної сирної паски за сімейним рецептом

Сирна паска — це вишуканий і дуже смачний десерт, який готують на Великдень. До слова, цього року ми його святкуватимемо 5 травня. І за цим простим рецептом вона готується з двома смаками: ванільним і шоколадним. І варто пам’ятати: інгредієнти страви не піддаються тепловій обробці, тому вкрай важливо використовувати тільки якісні та дуже свіжі продукти.

Сирна паска за сімейним рецептом

Інгредієнти:

  • сир — 500 г;
  • вершкове масло — 150 г;
  • цукор — 110 г;
  • натуральна ваніль — 1 стручок (або натуральний ванільний цукор — 1 ч. л.);
  • порошок какао — 4-8 г (необов’язково);
  • волоські горіхи — 25 г;
  • темні родзинки без кісточок — 30 г;
  • коньяк — 25 мл (необов’язково);
  • одне свіже яйце.

За 2-3 години до приготування паски дістаньте 150 г вершкового масла з холодильника, щоб воно стало м’яким.

Підготуйте чисті марлю і форму для паски. І викладіть форму чистою трохи вологою марлею або тканиною.

Волоські горіхи прожарте на пательні кілька хвилин, очистіть горіхи від лушпиння і крупно порубайте.

Родзинки помийте і на кілька хвилин залийте окропом, а потім обсушіть на паперовій серветці. Якщо хочете, можна вимочити родзинки в коньяку, ромі, або іншому алкоголі.

Якщо Ви використовуєте в рецепті стручок ванілі, розріжте його гострим ножем навпіл і вийміть м’якоть. Додайте її до цукру.

Яйце помийте та обсушіть. Відокремте жовток від білка. Білок нам не знадобиться. Ложкою розітріть жовток із цукром і м’якоттю стручка ванілі (або ванільним цукром), додайте розм’якшене вершкове масло.

Якщо не використовуєте в рецепті яйце, то спочатку ретельно розітріть вершкове масло з цукром і ваніллю. Потім додайте сир, протираючи його в миску за допомогою ложки (краще — дерев’яної) невеликими порціями через дрібне сито. Змішайте все до однорідності.

Розділіть сирну масу, що вийшла, на дві нерівні частини: у меншу (близько 200 г) додайте какао, просіяне через сито, і крупно порізані горіхи, а в іншу покладіть родзинки.

Викладіть обидві порції сиру у форму, закрийте паску вільними кінцями марлі й накрийте додатково двома шарами харчової поліетиленової плівки, потім поставте зверху вантаж і відправте форму в холодильник приблизно на 48 годин.

Готову паску викладіть на сервірувальну тарілку і прикрасьте на свій смак.

Важливо: у цій пасці за оригінальним рецептом використовується сирий яєчний жовток. Він надає ніжності та бархатистості. Але якщо боїтеся використовувати яйця без термічної обробки, можете жовток у паску не додавати. На її смаку це особливо не позначиться.

Ольга Степанова

Recent Posts

Варшава відреагувала на погрози Росії щодо бази ПРО США

Американська база протиракетної оборони у Редзіково на півночі Польщі має виключно оборонний характер, а якщо…

43 секунди ago

Чоловік збирається з’їсти банан за 6,2 млн доларів

Криптовалютний підприємець Джастін Сан витратив понад 6 мільйонів доларів на банан, приклеєний скотчем до стіни…

12 хв. ago

Чи запустить Путін “Орешник” по Києву: дали оцінку

У випадку запуску по Києву новітньої ракети середньої дальності "Орешник" є велика ймовірність, що її зіб'ють.…

17 хв. ago

Укрзалізниця запускає нові маршрути до Європи

збільшується кількість поїздів до Варшави. Як передає "Хвиля", про це повідомив віце-прем'єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад…

19 хв. ago

Папа Франциск зарахує першого міленіала до лику святих

Католицька церква незабаром здобуде свого першого святого міленіалу. Ним стане 15-річний італійський підліток, який помер…

20 хв. ago

Ризик серцево-судинних захворювань пов’язали з формою серця

Дослідження британських науковців виявило, що форма серця безпосередньо пов’язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, розширюючи межі…

31 хв. ago