Categories: Рецепти

Дослідили 60 тисяч рецептів: учені розробили карту поєднань продуктів

Останніми роками вчені з харчової промисловості та кухарі почали вивчати смакові сполуки, які з’являються в певних продуктах, і шукати схожі на них. Деякі сайти навіть пропонують платні послуги штучного інтелекту кухарям, які шукають нові комбінації, а також людям, які прагнуть краще зрозуміти свій смак, пише The Guardian. Результати виявилися несподіваними.

Так, шоколад і блакитний сир мають більше ніж 70 смакових сполук. Інші комбінації, мабуть, більш передбачувані. Так, біле вино і сир пармезан, наприклад, мають величезну кількість спільних сполук – фактично, молочні продукти та фрукти хімічно близькі за смаком до алкогольних напоїв. Тим часом гриби майже не мають смакових сполук з іншими продуктами.

Карта смаків

Американські фізики в 2011 році склали карту смакових мереж. 

Вчені хотіли зрозуміти, які закономірності можуть з’явитися в харчових комбінаціях. Фото: The Guardian.

Науковці проаналізували два величезних американських сайти рецептів та один корейський. Загалом вони розглянули близько 56,5 тисяч рецептів, згрупованих у кухнях різних географічних регіонів:

  • Північної Америки,
  • Західної Європи,
  • Південної Європи,
  • Латинської Америки,
  • Східної Азії.

Яйця їдять по всьому світу

Були деякі спільні риси між регіонами. Середня кількість інгредієнтів у рецепті становила вісім – і було дуже мало випадків, коли рецепти мали крихітну чи величезну кількість інгредієнтів. Яйця фігурували в 20,9 тисячах рецептів, що становило майже їхню третину. Тим часом, до прикладу, жасминовий чай і ямайський ром згадувалися лише по разу. У кожному регіоні було багато повторень: 13 ключових інгредієнтів північноамериканської кухні з’являлися в трьох чвертях всіх рецептів регіону.

Азія розкрила головний смаковий секрет

Зрештою вони виявили, що рецепти Північної Америки та Західної Європи містять набагато більше пар, що мають спільні сполуки, ніж можна було очікувати. А от у східноазіатських стравах тенденція була протилежною: чим більше смакових сполук мають два інгредієнти, тим менша ймовірність їхнього використання разом в одному рецепті. Чому це так, залишається загадкою, але тепер вчені трохи ближче до розуміння зв’язків, які встановлює мозок людини, коли та відкриває дверцята холодильника.

Дослідники виявили, що середня кількість інгредієнтів у рецепті – вісім. Фото: The Guardian
Ольга Степанова

Recent Posts

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

6 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

16 хв. ago

Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких…

27 хв. ago

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

40 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

44 хв. ago

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: секрети досвідчених дачників

На перший погляд може здатися, що немає жодної різниці в тому, коли саме слід збирати…

52 хв. ago