Categories: Рецепти

Дослідили 60 тисяч рецептів: учені розробили карту поєднань продуктів

Останніми роками вчені з харчової промисловості та кухарі почали вивчати смакові сполуки, які з’являються в певних продуктах, і шукати схожі на них. Деякі сайти навіть пропонують платні послуги штучного інтелекту кухарям, які шукають нові комбінації, а також людям, які прагнуть краще зрозуміти свій смак, пише The Guardian. Результати виявилися несподіваними.

Так, шоколад і блакитний сир мають більше ніж 70 смакових сполук. Інші комбінації, мабуть, більш передбачувані. Так, біле вино і сир пармезан, наприклад, мають величезну кількість спільних сполук – фактично, молочні продукти та фрукти хімічно близькі за смаком до алкогольних напоїв. Тим часом гриби майже не мають смакових сполук з іншими продуктами.

Карта смаків

Американські фізики в 2011 році склали карту смакових мереж. 

Вчені хотіли зрозуміти, які закономірності можуть з’явитися в харчових комбінаціях. Фото: The Guardian.

Науковці проаналізували два величезних американських сайти рецептів та один корейський. Загалом вони розглянули близько 56,5 тисяч рецептів, згрупованих у кухнях різних географічних регіонів:

  • Північної Америки,
  • Західної Європи,
  • Південної Європи,
  • Латинської Америки,
  • Східної Азії.

Яйця їдять по всьому світу

Були деякі спільні риси між регіонами. Середня кількість інгредієнтів у рецепті становила вісім – і було дуже мало випадків, коли рецепти мали крихітну чи величезну кількість інгредієнтів. Яйця фігурували в 20,9 тисячах рецептів, що становило майже їхню третину. Тим часом, до прикладу, жасминовий чай і ямайський ром згадувалися лише по разу. У кожному регіоні було багато повторень: 13 ключових інгредієнтів північноамериканської кухні з’являлися в трьох чвертях всіх рецептів регіону.

Азія розкрила головний смаковий секрет

Зрештою вони виявили, що рецепти Північної Америки та Західної Європи містять набагато більше пар, що мають спільні сполуки, ніж можна було очікувати. А от у східноазіатських стравах тенденція була протилежною: чим більше смакових сполук мають два інгредієнти, тим менша ймовірність їхнього використання разом в одному рецепті. Чому це так, залишається загадкою, але тепер вчені трохи ближче до розуміння зв’язків, які встановлює мозок людини, коли та відкриває дверцята холодильника.

Дослідники виявили, що середня кількість інгредієнтів у рецепті – вісім. Фото: The Guardian
Ольга Степанова

Recent Posts

Алкоголь, від якого варто відмовитися взимку: які ризики виникають

Зима — це час зниження температур та чималої кількості свят, які нерідко відзначають з алкоголем.…

13 хв. ago

Популярна столиця Європи введе податок для туристів: скільки доведеться заплатити

У 2026 році в Единбурзі офіційно запровадять туристичний податок, що стане першим таким випадком у Шотландії.…

23 хв. ago

До 25 тисяч штрафу: кому із військовозобов’язаних дали 3 тижні на проходження ВЛК

Військовозобов'язані громадяни України, які раніше отримали статус обмежено придатних до військової служби, повинні самостійно пройти…

30 хв. ago

Водіїв попередили про 3 схеми обману під час аварій з пішоходами

Шахраї часто використовують інсценування наїзду на пішохода, щоб змусити водіїв відкупитися і не ставати фігурантами…

37 хв. ago

Нові тарифи на газ та доставку: який “сюрприз” готує комуналка у 2025 році

Для багатьох українців, особливо у холодні місяці, платежі за газ та збори за доставку чинять…

46 хв. ago

Студентів, які не складуть іспит з базової загальновійськової підготовки, відрахують з ВНЗ

З першого вересня 2025 року у вищих навчальних закладах розпочнеться базова загальновійськова підготовка. У Міноборони…

55 хв. ago