Categories: Рецепти

Дослідили 60 тисяч рецептів: учені розробили карту поєднань продуктів

Останніми роками вчені з харчової промисловості та кухарі почали вивчати смакові сполуки, які з’являються в певних продуктах, і шукати схожі на них. Деякі сайти навіть пропонують платні послуги штучного інтелекту кухарям, які шукають нові комбінації, а також людям, які прагнуть краще зрозуміти свій смак, пише The Guardian. Результати виявилися несподіваними.

Так, шоколад і блакитний сир мають більше ніж 70 смакових сполук. Інші комбінації, мабуть, більш передбачувані. Так, біле вино і сир пармезан, наприклад, мають величезну кількість спільних сполук – фактично, молочні продукти та фрукти хімічно близькі за смаком до алкогольних напоїв. Тим часом гриби майже не мають смакових сполук з іншими продуктами.

Карта смаків

Американські фізики в 2011 році склали карту смакових мереж. 

Вчені хотіли зрозуміти, які закономірності можуть з’явитися в харчових комбінаціях. Фото: The Guardian.

Науковці проаналізували два величезних американських сайти рецептів та один корейський. Загалом вони розглянули близько 56,5 тисяч рецептів, згрупованих у кухнях різних географічних регіонів:

  • Північної Америки,
  • Західної Європи,
  • Південної Європи,
  • Латинської Америки,
  • Східної Азії.

Яйця їдять по всьому світу

Були деякі спільні риси між регіонами. Середня кількість інгредієнтів у рецепті становила вісім – і було дуже мало випадків, коли рецепти мали крихітну чи величезну кількість інгредієнтів. Яйця фігурували в 20,9 тисячах рецептів, що становило майже їхню третину. Тим часом, до прикладу, жасминовий чай і ямайський ром згадувалися лише по разу. У кожному регіоні було багато повторень: 13 ключових інгредієнтів північноамериканської кухні з’являлися в трьох чвертях всіх рецептів регіону.

Азія розкрила головний смаковий секрет

Зрештою вони виявили, що рецепти Північної Америки та Західної Європи містять набагато більше пар, що мають спільні сполуки, ніж можна було очікувати. А от у східноазіатських стравах тенденція була протилежною: чим більше смакових сполук мають два інгредієнти, тим менша ймовірність їхнього використання разом в одному рецепті. Чому це так, залишається загадкою, але тепер вчені трохи ближче до розуміння зв’язків, які встановлює мозок людини, коли та відкриває дверцята холодильника.

Дослідники виявили, що середня кількість інгредієнтів у рецепті – вісім. Фото: The Guardian
Ольга Степанова

Recent Posts

«Різав усіх, кого бачив». У Португалії семикласник поранив ножем шістьох дітей

У місті Азамбужа, що неподалік від португальської столиці Лісабона, 12-річний учень однієї зі шкіл поранив…

4 хв. ago

Повели в кайданках: українського боксера Олександра Усика затримали в Кракові (відео)

Українського боксера Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова. Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету…

13 хв. ago

Банки зливатимуть інформацію про клієнтів та їхні рахунки в поліцію: закон вже у Раді

В Україні змінять правила реагування банків у разі отримання запитів від поліції щодо махінацій з коштами. Про…

15 хв. ago

Королівський експерт розкрив нові подробиці останнього дня життя Єлизавети ІІ

Королівський експерт Роберт Гардман у своїй новій книзі "Король, Карл III: новий король, новий двір.…

24 хв. ago

З бюджету щороку “зникає” 10 млрд доларів: хто курує українську податкову і які там схеми

Податківці дедалі більше говорять про неминуче і значне підвищення податків в Україні. А тим часом…

31 хв. ago

Модне пальто на осінь: виберіть ідеальний варіант для себе (фото)

З приходом осінніх холодів кожна модниця замислюється про стильний і теплий гардероб. Восени 2024 дизайнери…

32 хв. ago