• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Спека викликає кому та судоми: нове дослідження попереджає про смертельну небезпеку
    • У Держдумі РФ відреагували на заяву Трампа щодо нових санкцій
    • У Раді пропонують скасувати частину відстрочок від мобілізації для студентів
    • Ізраїль розробив першу у світі мРНК-вакцину проти чуми
    • Трамп зізнався, що Меланія підтримує Україну у війні з Росією
    • Суддю затримали за $5900 хабаря за оновлення даних у ТЦК
    • Українці можуть збільшити свою пенсію, виключивши низькі доходи з розрахунку
    • Казахстан видобуває найдорожчий метал у світі — осмій-187
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Легендарний торт “Карпати” з 80-х: як приготувати популярний радянський десерт

    Легендарний торт “Карпати” з 80-х: як приготувати популярний радянський десерт

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина19 Травня 2025, 17:553 хвилини на читання Рецепти
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Якщо хочеться повернутися в часи, коли все було простіше і смачніше, “кличте” на допомогу торт “Карпати” як в СРСР. Цей десерт – не просто ласощі, а справжня гастрономічна ностальгія, здатна воскресити спогади про сімейні свята, черги за згущеним молоком і мамині пироги на вихідних.

    Цей торт з’явився в радянську епоху і швидко завоював любов мільйонів. Його родзинка – це ніжні, хвилеподібні коржі, вкриті густим кремом і щедро политі шоколадною глазур’ю. Десерт виправдовує свою назву: повітряні “гори” бісквіта зі “сніжною” солодкою шапкою нагадують карпатські піки.

    Сьогодні багато господинь прагнуть відтворити торт “Карпати” за ГОСТом, щоб знову відчути смак минулого.

    Торт “Карпати” – класичний рецепт

    Зверніться до перевіреної радянської технології, якщо вам захотілося приготувати торт “Карпати”. Рецепт за ГОСТом досить простий. В основі – пухкі заварні коржі, масляний крем на згущеному молоці та контраст текстур.

    Інгредієнти

    Для приготування бісквіта вам знадобиться:

    • Яйця – 6 шт,
    • Цукор – 1 склянка,
    • Борошно – 1 склянка,
    • Розпушувач – 1 ч. л.,
    • Ванільний цукор – за смаком.

    Для заварного крему:

    • Молоко – 500 мл,
    • Яйця – 2 шт,
    • Цукор – 150 г,
    • Борошно – 2 ст. л.,
    • Ваніль – дрібка,
    • Масло вершкове – 200 г (кімнатної температури).

    Для глазурі:

    • Шоколад темний – 100 г,
    • Масло вершкове – 50 г,
    • Сметана – 2 ст. л.

    Десерт ідеально підійде для затишного вечора або святкового столу – легкий, ароматний і чудово ніжний.

    Процес приготування:

    Пишний бісквіт. Збий яйця з цукром до пишної піни. Додай ваніль, просіяне борошно з розпушувачем, акуратно вмішай лопаткою. Випікай у формі при 180°C близько 30 хвилин. Після охолодження розріж бісквіт на дві частини – одну залиш як основу, другу наріж шматочками для “гір”.

    Ніжний крем. Змішай яйця, цукор, борошно і молоко. Постав на повільний вогонь і, постійно помішуючи, доведи до загустіння. Остуди і збий з маслом до пишності. Крем вийде шовковистим і ароматним.

    Збірка “Карпат”. Нижній корж змасти кремом. Кожен шматочок відрізаного бісквіта вмочи в крем і виклади, формуючи “гори”. Залиш трохи крему, щоб промазати поверхню.

    Шоколадно-снігова “шапка”. Розтопи шоколад з маслом і сметаною на водяній бані до однорідності. Остуди трохи і покрий верх торта, щоб глазур стікала красивими струмочками. Також можна посипати торт подрібненими волоськими горіхами, кокосовою стружкою і натертим білим шоколадом.

    Постав торт у холодильник мінімум на 4 години, а краще – на ніч. За цей час він просочиться і стане справжнім кулінарним шедевром.

    Цікаво, що існує й більш спрощена, але не менш смачна версія – торт “Карпати” з печива. Цей варіант чудово підійде тим, хто хоче заощадити час, але при цьому не втратити ту саму “радянську” атмосферу в десерті. У рецепті використовується вершкове масло, печиво, згущене молоко і трохи фантазії.

    Сьогодні торт “Карпати” знову в моді. Він об’єднує покоління, адже і дорослі, і діти із задоволенням насолоджуються цим десертом. А якщо хочеться справжнього занурення в епоху, варто обрати торт “Карпати” СРСР – у ньому живий дух часу, щирість смаку і тепло домашнього частування.

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    десерт рецепт торт карпати

    Коментування закрито

    Читайте також

    Хрусткі огірки з гірчицею: рецепт пікантної заготовки на зиму

    Як вибрати правильний оцет для консервування: прості поради

    Домашні огірки на зиму: три перевірені рецепти маринування

    Останні новини
    Сьогодні

    Спека викликає кому та судоми: нове дослідження попереджає про смертельну небезпеку

    21:28

    У Держдумі РФ відреагували на заяву Трампа щодо нових санкцій

    21:24

    У Раді пропонують скасувати частину відстрочок від мобілізації для студентів

    21:17

    Ізраїль розробив першу у світі мРНК-вакцину проти чуми

    21:15

    Трамп зізнався, що Меланія підтримує Україну у війні з Росією

    21:13

    Суддю затримали за $5900 хабаря за оновлення даних у ТЦК

    20:50

    Українці можуть збільшити свою пенсію, виключивши низькі доходи з розрахунку

    20:47

    Казахстан видобуває найдорожчий метал у світі — осмій-187

    20:44

    Польща вже готує 235 тисяч повісток для проходження військово-лікарської комісі

    20:42

    Переказ без ІПН більше не пройде: НБУ змінює правила

    20:36
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.