Українці обожнюють італійську кухню – особливо пасту, піцу та різотто. Але не всі знають, що ці страви часто спрощують настільки, що вони втрачають своє справжнє звучання. А іноді – і сенс.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів ресторатор із Неаполя Микола Олексів
За його словами, деякі італійські страви в Україні набули майже культового статусу, проте на практиці часто сильно відрізняються від оригіналу. Він додає, що в Україні дуже переоцінені паста карбонара і різотто.
“Це безумовно смачні та знакові страви, проте у нас не завжди їх готують так, як це роблять в Італії – часто через брак автентичних інгредієнтів чи нерозуміння традиційних технік. Багато українських ресторанів подають ці страви швидко, спрощено і без тієї делікатності, яка робить їх унікальними”, – пояснює Олексів.
Паста карбонара (фото: Freepik)
Така методика роботи може залишити гостей із відчуттям, що італійська кухня складається лише з пасти, і все. Проте справжня італійська гастрономія значно багатша і різноманітніша.
“Важливо розуміти, що італійська кухня – це не лише про окремі рецепти, а й про філософію приготування, повагу до сезонних продуктів і майстерність”, – розповідає експерт.
Ризотто (фото: Freepik)
Він радить українцям глибше пізнавати регіональні особливості Італії та не зводити всю кухню до кількох популярних страв.
Які українські страви люблять італійці
Найбільше популярністю користуються вареники – з картоплею, капустою чи вишнями. Деруни — другий хіт, за кількістю замовлень щовечора не поступаються вареникам.
Борщ – це також стабільний фаворит, який просять приготувати ті, хто прийшли по нього вдруге.
Окрема історія – м’ясо. Італійці із захватом замовляють шашлик і ребра, відзначаючи не лише смак, а й українські способи маринування.
Та не лише смак вражає італійців. Їх щиро дивує атмосфера українського закладу – можливість довго сидіти, вечеряти, слухати музику.