Сьогодні суп із хрущів може здатися кулінарною екзотикою, але у 19 столітті така страва справді була в Європі. Вона існувала у деяких частинах Франції та Німеччині. На смак суп із хрущів нагадував суп з раків з дещо горіховим післясмаком.
Історичне свідчення про суп з хрущів залишив доктор Йоганн Йозеф Шнайдер у 1844 році. У своєму звіті він описав приготування супу із травневих хрущів, які в той час траплялися в Європі у великій кількості за відсутності пестицидів та інших засобів проти комах.
Класичний рецепт супу з хрущів передбачає використання близько 30 хрущів на порцію. Їх очищували від лапок і крилець, іноді також використовували личинок. Потім жуків обсмажували у вершковому маслі та тушкували у курячому або телячому бульйоні.
Залежно від рецепта суп з хрущів готували у двох варіаціях. У першій суп проціджували та вживали, як прозорий бульйон. Тоді як в іншому варіанті жуків перетирали у ступі, пасерувати, загущувати яєчним жовтком, сумішшю борошна і масла, щоб в результаті отримати суп-пюре.
На гарнір до супу подавали скибочки телячої печінки, голубину грудку або сухарі з білого хліба.
У звіті Шнайдера згадується й інше застосування хрущів. За його записами, їх їли сирими, зокрема студенти, які просто відривали ніжки і вживали комах як закуску. Також хрущів цукрували і подавали як десерт. В буквальному сенсі це були цукерки з хрущів.
Народна депутатка Мар’яна Безугла виступила із публічною ініціативою щодо розширення мобілізації в Україні. Вона запропонувала…
Голлівудський актор Том Круз вперше у своїй майже 45-річній кар’єрі стане лауреатом премії "Оскар". Американська…
Із липня 2025 року в Україні триває черговий етап мобілізації в умовах воєнного стану. Відповідно…
Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №13271-1, яким суттєво посилено відповідальність за корупційні злочини…
З 1 червня 2025 року Польща запровадила нові правила щодо отримання соціальної допомоги на дітей…
В Україні зростає кількість випадків, коли тверезі водії отримують штрафи та позбавляються водійських прав через…