Categories: Рецепти

Як приготувати ідеальні деруни: секрети та рецепт популярної української страви

Деруни та страви з тертої картоплі готують не тільки в Україні. Але в нас це вже національна страва, є навіть фірмовий рецепт із Донбасу — деруни по-шахтарськи з м’ясним фаршем. Але за всієї простоти рецепта є кілька нюансів, які варто враховувати, щоб деруни виходили смачними. Розповідаємо, як їх приготувати.

Інгредієнти для дерунів

Деруни зазвичай готують із картоплі та цибулі, солі та перцю, але частіше до складу входять ще борошно, крохмаль, яйця. Яйця та борошно додають, щоб деруни тримали форму. Саму натерту картоплю віджимають від зайвої рідини.

Як готують деруни

Картоплю для дерунів зазвичай натирають на дрібній тертці. Але є любителі натирати і на крупній тертці, тоді деруни виходять більш хрусткими.

Смажити деруни справжні поціновувачі радять на чавунній сковороді. І доводять до готовності під кришкою, додавши трохи води.

Самі деруни викладають на пательню ложкою як оладки. Олія має бути добре розігрітою, потім вогонь потрібно зменшити до середнього.

Справжні деруни готують без добавок: тільки картопля, цибуля, борошно, сіль і яйця. Але якщо вже додають, то тут вибір великий: сир, гриби, кабачки, ковбаса, бекон, м’ясний фарш. Найчастіше деруни подають зі сметаною, або з соусами: вершковим, грибним, або томатним.

Які ще бувають деруни

Дуже схожі на деруни єврейські латкес, які традиційно готують на Хануку. Відмінність латкес у значно більшій кількості яєць: 4 яйця на півкіло картоплі. Картоплю добре віджимають від соку. І додають панірувальні сухарі.

І є ірландські боксті. Боксті готують із суміші рівних частин крупно натертої сирої картоплі та картопляного пюре, з додаванням молока, яйця і борошна. На 900 г картоплі беруть 1 яйце, 180 мл молока (для пюре і в тісто), 3-4 ст. л. борошна. Яєць може бути й більше, тоді збільшують пропорцію борошна. Цибулю в боксти не кладуть.

Деруни, найпростіший рецепт

Звичайний рецепт для дерунів — одна цибулина на півкіло картоплі. Також плюс одне яйце, 2 ст. л. борошна або крохмалю, сіль і перець за смаком.

Усе перемішується, і можна смажити деруни.

Коломієць Надія

Recent Posts

Сповідь без священника. У Швейцарії церква встановила цифровий аватар Ісуса

У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…

6 години ago

Забудьте про пільги: пенсіонерів зроблять ще біднішим – за що тепер змусять заплатити

Як стало відомо, що в Україні пенсіонери можуть користуватися пільгами на сплату земельного податку, але вони не поширюються на…

7 години ago

Грабіжницькі націнки: магазини штучно завищують ціни на основні продукти

Продукти першої необхідності помітно подорожчали під тиском інфляції та інших факторів, а деякі торгові точки…

7 години ago

Від мобілізації не втекти: дані, які важко заперечити – скільки українців ще призвуть

Згідно з недавнім аналізом Financial Times, мобілізаційний резерв України становить близько 3,7 млн ​​чоловіків віком від 25…

7 години ago

За американське авто можуть відібрати права: на що звернути увагу

В Україні почастішали випадки штрафування водіїв вживаних автомобілів, привезених зі США. Причина криється в технічних…

7 години ago

Відповідь обов’язково буде: у Москві брязкають зброєю, сиплють погрозами та лякають світ Путіним

Останніми днями схоже, що у Москві з'явилася ще одна божевільна звичка. Після вечірніх лякалок Путіна,…

7 години ago