На скільки подорожчають квартири в новобудовах у 2025 році: прогноз експертів

Фахівці ринку нерухомості передбачають однозначне зростання цін на житло в новобудовах у 2025 році. Це зумовлено як економічною ситуацією, так і подіями на фронті. Основні зміни очікуються у Києві, західних містах, таких як Львів, Івано-Франківськ, Ужгород, а також частково у Дніпрі та Одесі. Про це пише Нерухомість 24.

Київ та Західна Україна – зростання до 20% в середньому

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак відзначає, що на первинному ринку вартість житла зросте відповідно до собівартості проєктів та готовності покупців інвестувати. У містах із високим попитом середнє подорожчання становитиме 15% у гривні, а в окремих житлових комплексах – до 20%. Такий прогноз стосується столиці, а також міст Львів, Івано-Франківськ та Ужгород. У Дніпрі та Одесі ріст буде помірнішим, оскільки ринок менш активний.

Реальна вартість може зрости на 20-25%

Через підвищення цін на будматеріали та витрати на будівельно-монтажні роботи середня вартість квадратного метра може зрости до 20-25% у порівнянні з поточним роком. Таку оцінку надала директорка з продажів будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець, зазначивши, що подорожчання торкнеться переважно тих проєктів, які мають високий рівень інфраструктури та велику кількість інвесторів.

Дані OLX: як змінюються ціни вже зараз

За даними OLX, вартість житла у жовтні 2024 року зросла порівняно з жовтнем 2023-го: у Києві – на 13,6%, у Львові – на 14,8%, в Одесі – на 12,8%. У Львові найбільше зростає попит (+18,6%), що й підвищує ціни. У Києві пропозиція збільшилася лише на 2,1%, а попит навіть знизився на 3,1%. У Дніпрі та Харкові ціни залишаються відносно стабільними через безпекову ситуацію.

Що формуватиме ціни в 2025 році?

Ключовим фактором ціноутворення залишається попит. Керівниця сектору з розвитку продажів OLX Нерухомості Оксана Остапчук прогнозує зростання цін у західних регіонах та в столиці. Цей ріст може бути підтриманий розширенням державної програми «єОселя», яку продовжено на 2025 рік, але головним чинником залишається ситуація на фронті.

Як змінюватиметься вартість квартир протягом будівництва?

Девелопери зазвичай переглядають вартість квадратного метра 10-12 разів протягом усього циклу будівництва. Маріанна Бігунець пояснює, що таке «планове підвищення цін» зумовлене зниженням ризиків для покупців та природним підвищенням попиту на об’єкти, що активно будуються. Змінювати ціну може інфляція, курс валют та собівартість будівництва.

Для прикладу експертка аналізує зміну вартості двокімнатної квартири в будинку комфорт-класу в Ужгороді – одному з найдорожчих міст на первинному ринку житла в Україні. Купівля квартири площею до 65 квадратів на початку будівництва обійдеться покупцю у 2-2,5 мільйона гривень. За рік ціна може зрости на 500-600 тисяч гривень, а з урахуванням додаткових факторів досягти 2,8 мільйона гривень.

Отже, у 2025 році ціни на квартири в новобудовах можуть зрости на 15-20% в середньому, з можливими піковими показниками у 25%. На їхнє формування впливатимуть такі фактори, як попит, інфляція, курс валют і витрати на будівництво, що залишатимуться визначальними умовами в новому році.

Романчук Микола

Recent Posts

Нема роботи над помилками: у ЗСУ розповіли про причини провалів на фронті

Російські загарбники окупували місто Селидове та продовжують просуватися на Донеччині через відсутність системної роботи над…

6 хв. ago

Вже з 1 листопада: ТЦК прийдуть за 800 тисячами чоловіків – навіть студенти позбудуться відстрочок

Мобілізація в Україні може посилитися — військові експерти прогнозують активні перевірки на блокпостах і раптові перевірки…

9 хв. ago

Яйця різко стали “золотими”: ціни на ринках та в магазинах приголомшили українців

В Україні почали зростати ціни на курячі яйця, причому їхня вартість злетіла досить помітно в останні…

20 хв. ago

У ЗСУ не хочуть звільняти інваліда з ураженням 50% мозку, через що він отримує лише 650 гривень

Стала відома історія чергового військового, який через важке поранення та інвалідність виведений за штат і…

23 хв. ago

У Чернігові ТЦК намагався мобілізувати батька двох малолітніх дітей, який він виховує самотужки

У Чернігові ТЦК намагався мобілізувати батька двох малолітніх дітей, який виховує їх самотужки, повідомляє місцева…

32 хв. ago

Мають особисто з’явитися у ТЦК: непридатних чоловіків знову чекають воєнкоми

Чоловіки, які отримали статус "непридатний" для служби та виключені з військового обліку, тепер повинні знову…

49 хв. ago