Українців обкладуть новим податком на житло: доведеться віддати близько чверті виручки за продаж

Відповідно до законопроєкту про підвищення податків, затвердженого Кабміном для подальшого розгляду у Верховній Раді, українці повинні будуть сплачувати 11% податків за перехід прав власності на нерухомість, якщо це право було зареєстроване у державному реєстрі менше трьох років тому. У деяких випадках ставка податку зросте до 23%.

Про це розповіла інвестиційний ріелтор Олена Маленкова. Вона зазначила, що крім вищезгаданого випадку, 11% податку потрібно буде сплатити, якщо:

  • продавець здійснює другий продаж житлової нерухомості протягом року;
  • “ви продаєте нежитлову нерухомість. Тут, якщо пам’ятаєте, 5% + в/з буде завжди. Не дивлячись на дату в договорі”.

Водночас, зазначається, у деяких випадках платити доведеться 23%. Як пояснила Маленкова, така ставка буде при:

  • другій у календарному році продаж житлової нерухомості, право власності на яку зареєстровано менше 3 років тому;
  • третьому продажу у календарному році, “не дивлячись на дату в праві власності”.

Втім, наголосила експертка, є й ті, кому платити податок на продаж нерухомості не доведеться. “Якщо право власності на вашу квартиру настало раніше, ніж 3 роки, то ви маєте пільгу, для вас немає податку на дохід фізичних осіб – можете спати спокійно”, – пояснила вона.

Нагадаємо, Кабмін затвердив для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкт щодо підвищення податків. Зокрема, документ передбачає:

  • військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%, а також зобов’язати фізосіб-підприємців (ФОП) для його сплати (за різними ставками залежно від групи);
  • військовим збором обкладуть торгівлю нерухомістю та авто.

Військовий збір хочуть запровадити і на нерухомість. Платитимуть продавці – по 5% доходу від реалізації одного об’єкта протягом року.

У разі ж придбання легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації України, тобто. нових авто “з салону” та вперше ввезених з-за кордону, доведеться заплатити 15% від вартості машини. Це стосуватиметься як фізичних осіб, так і підприємств, установ та організацій. Винятком стануть лише випадки забезпечення легковими автомобілями осіб із інвалідністю.

Остаточне рішення ухвалюватиме вже парламент, і там обіцяють, що це станеться вже скоро. Загалом до держбюджету планують залучити 140 млрд грн.

Крім того, в Україні збільшили витрати на оборону у 2024 році на 495,3 млрд грн, у тому числі на оплату праці, військову техніку та будівництво фортифікаційних споруд. Для покриття додаткових видатків планується збільшити доходи бюджету на 214,5 млрд грн та фінансування за борговими операціями на 220 млрд грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

6 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

19 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

29 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

41 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

57 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

57 хв. ago