Ціни вражають: скільки коштує орендувати квартиру у Києві, Львові, Ужгороді та Одесі

Постійні відключення світла суттєво впливають на ринок оренди в Україні. Станом на середину липня орендувати однокімнатну квартиру в Києві в середньому коштує 15 тисяч гривень. Ціна зросла від початку року щонайменше на 30 відсотків. Водночас попит змінюється — орендарі шукають житло з умовами для дистанційної роботи під час блекаутів.

Скільки коштує орендувати квартиру в містах України, яке житло важко здати, що буде з цінами взимку та чому можливий колапс на ринку нерухомості, розповів експерт з нерухомості Олександр Бойко.

Попит на оренду житла в Києві залишається високим. За даними порталу ЛУН, середня вартість оренди однокімнатної квартири становить 15 тисяч гривень, двокімнатної — 18 тисяч. Олександр Бойко вважає, що ціни ще зростатимуть до осені, оскільки мають сезонне коливання.

“Зазвичай найбільший попит спостерігається в літній період та на початку осені, коли до міста приїжджає багато студентів та молодих спеціалістів. Водночас взимку попит може дещо знижуватися. Проте, з урахуванням поточних подій, ці тренди можуть змінюватися”, — каже експерт.

Як відключення світла впливають на ринок

За його словами, постійні відключення світла суттєво впливають на ринок оренди. Орендарі почали приділяти більше уваги надійності енергопостачання у будинках, зокрема наявності генераторів, які забезпечують резервне живлення. 

“Будинки з автономними системами енергопостачання, сонячними батареями чи іншими альтернативними джерелами енергії стали значно популярнішими. Також високий попит на квартири, що розташовані на нижніх поверхах. У центральних районах Києва ціни залишаються високими через великий попит на престижне житло та розташування”, — розповів Олександр Бойко.

За його словами, найбільший попит зараз спостерігається на однокімнатні та двокімнатні квартири з свіжим ремонтом і сучасними інтер’єрами, особливо в центрі та біля станцій метро. Орендарі також шукають житло з стабільним інтернет-з’єднанням і умовами для дистанційної роботи.

Найважче здати квартири без ремонту або з низькою якістю житлових умов, особливо у віддалених районах. Наприклад, у будинках типу “хрущівка”, дев’ятиповерхових будинках 70-90-х років забудови. Також знизився попит на великі багатокімнатні квартири, оскільки вони коштують дорожче в утриманні”, — каже експерт.

Від початку поточного року ціни на оренду зросли щонайменше на 30%. Олександр Бойко вважає, що це обумовлено кількома факторами — зокрема збільшенням попиту на житло з хорошими умовами та стабільним енергопостачанням. За його словами, зростання цін найбільше відчувається у нових житлових комплексах.

Чому можливий колапс на ринку взимку

Експерти прогнозують можливий колапс ринку нерухомості в осінньо-зимовий період. Олександр Бойко каже, що це  пов’язано з можливими проблемами в енергопостачанні, які можуть ускладнити або зробити непридатним для проживання житло вище шостого поверху, а також будинки без газу та центрального опалення.

“Ці прогнози мають під собою певні підстави. В умовах, коли є тривалі перебої з електроенергією, будинки вище шостого поверху можуть стати менш привабливими через відсутність або обмежену роботу ліфтів. Крім того, відсутність газу та центрального опалення дійсно може створити значні складнощі для мешканців, особливо в холодну пору року”, — каже експерт.

Проте, на його думку, не всі райони Києва однаково постраждають навіть у разі тривалої відсутності електроенергії. Нові житлові комплекси, оснащені автономними системами опалення та резервними генераторами, залишаться привабливими для орендарів.

Що буде з цінами на оренду восени

Що стосується цін, вони можуть продовжувати зростати у тих районах та будинках, які забезпечують стабільні умови для проживання, каже Олександр Бойко. Водночас житло, яке не відповідає базовим потребам комфорту, може суттєво втратити в ціні. 

“В цілому ринок стане більш сегментованим, і ціни будуть залежати від конкретних характеристик нерухомості та її здатності забезпечити комфортні умови проживання. На мою думку, наступні місяці покажуть, наскільки критичними будуть перебої в енергопостачанні і як швидко власники нерухомості зможуть адаптувати свої об’єкти до нових умов. Це буде ключовим фактором, що вплине на ціни та попит на ринку оренди”,  — розповів експерт.

Оренда квартир у містах України

За даними порталу ЛУН, найдорожче орендувати однокімнатну квартиру в Ужгороді. Середня ціна станом на середину липня 2024 року становить 18 тисяч гривень. В інших містах України ціни такі:

  • Київ — 15 тис. грн
  • Львів — 17 тис. грн
  • Одеса — 7 тис. грн
  • Дніпро — 11 тис. грн
  • Ужгород — 18 тис. грн
  • Запоріжжя — 6 тис. грн
  • Івано-Франківськ — 12 тис. грн
  • Миколаїв — 5 тис. грн
  • Полтава — 12 тис. грн
  • Рівне — 12 тис. грн
  • Тернопіль — 9 тис. грн
  • Харків — 4 тис. грн
  • Хмельницький — 10 тис. грн
  • Чернівці — 12 тис. грн
  • Вінниця — 12 тис. грн
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

50 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

52 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

53 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago