Де українцям найлегше купити квартиру в Європі

Українці, які знайшли притулок у Європі, поступово звикають до нового життя, і багато хто замислюється над покупкою житла. Але реальність європейського ринку нерухомості кидає серйозні виклики.

За даними дослідження Property Index 2024, проведеного консалтинговим холдингом Deloitte, доступність житла в різних країнах Європи дуже відрізняється.

Українські біженці в Європі

Найскладніша ситуація – у Чехії, де на покупку стандартної квартири потрібно збирати всю зарплату цілих 13,3 років. Прага, столиця Чехії, теж не тішить: тут на квартиру йде 13,5 років зарплати. Навіть в Амстердамі, одному з найдорожчих міст Європи, житло доступніше – там потрібно відкладати зарплату 15,1 року.

В інших країнах Європи справи трохи кращі, але все одно складно. У Словаччині потрібно накопичувати 12,7 років, в ІрландіїУгорщині та Ізраїлі – 10,2 роки. У Франції та Сербії – 9,8 років.

Більш доступними виявилися Польща (7,9 років) та Велика Британія (7,2 роки). А ось у Норвегії та Данії на квартиру потрібно відкладати 4,8 та 4,7 року відповідно, що робить їх найдоступнішими за цим показником.

Але не варто забувати, що ці розрахунки виходять із припущення, що людина відкладає всю свою зарплату, що у реальному житті практично неможливо.

Українські біженці. Фото: главком

Дослідження також показало, що ціни на нове житло у багатьох європейських країнах продовжують зростати. В Угорщині, наприклад, ціни злетіли на 10,6%, Норвегії – на 9,1%, а Польщі – на 7,9%. У Чехії та Боснії та Герцеговині житло подорожчало на 6,8% та 6,3% відповідно.

Щодо вартості квадратного метра, то вона варіюється від 1315 євро в Боснії та Герцеговині до 4920 євро в Австрії. Німеччина також не відстає: тут середня ціна за квадратний метр – 4700 євро. У Чехії цей показник становить 4112 євро, а у Польщі – 2219 євро за квадратний метр.

Ольга Степанова

Recent Posts

Таємна війна РФ проти Ізраїлю: підбурювання та дезінформація

Витік інформації з Агентства соціального проектування (АСП), що базується в Москві, розкриває, яким чином Росія…

12 хв. ago

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

26 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

36 хв. ago

Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких…

47 хв. ago

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

60 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

1 годину ago