Де українцям найлегше купити квартиру в Європі

Українці, які знайшли притулок у Європі, поступово звикають до нового життя, і багато хто замислюється над покупкою житла. Але реальність європейського ринку нерухомості кидає серйозні виклики.

За даними дослідження Property Index 2024, проведеного консалтинговим холдингом Deloitte, доступність житла в різних країнах Європи дуже відрізняється.

Українські біженці в Європі

Найскладніша ситуація – у Чехії, де на покупку стандартної квартири потрібно збирати всю зарплату цілих 13,3 років. Прага, столиця Чехії, теж не тішить: тут на квартиру йде 13,5 років зарплати. Навіть в Амстердамі, одному з найдорожчих міст Європи, житло доступніше – там потрібно відкладати зарплату 15,1 року.

В інших країнах Європи справи трохи кращі, але все одно складно. У Словаччині потрібно накопичувати 12,7 років, в ІрландіїУгорщині та Ізраїлі – 10,2 роки. У Франції та Сербії – 9,8 років.

Більш доступними виявилися Польща (7,9 років) та Велика Британія (7,2 роки). А ось у Норвегії та Данії на квартиру потрібно відкладати 4,8 та 4,7 року відповідно, що робить їх найдоступнішими за цим показником.

Але не варто забувати, що ці розрахунки виходять із припущення, що людина відкладає всю свою зарплату, що у реальному житті практично неможливо.

Українські біженці. Фото: главком

Дослідження також показало, що ціни на нове житло у багатьох європейських країнах продовжують зростати. В Угорщині, наприклад, ціни злетіли на 10,6%, Норвегії – на 9,1%, а Польщі – на 7,9%. У Чехії та Боснії та Герцеговині житло подорожчало на 6,8% та 6,3% відповідно.

Щодо вартості квадратного метра, то вона варіюється від 1315 євро в Боснії та Герцеговині до 4920 євро в Австрії. Німеччина також не відстає: тут середня ціна за квадратний метр – 4700 євро. У Чехії цей показник становить 4112 євро, а у Польщі – 2219 євро за квадратний метр.

Ольга Степанова

Recent Posts

Експерти радять купувати саме ці вживані авто: список недорогих кросоверів

Кращий спосіб купити хороший недорогий кросовер – звернутися до ринку вживаних автомобілів. Там багато практичних машин…

1 хв. ago

Покусали і втекли: у Малайзії на дівчину напала зграя видр (фото)

У Малайзії зграя видр ледь не напала на дівчину під час пробіжки. Тварини покусали її,…

12 хв. ago

Кримський міст уже розсипається: у чому може бути причина

Моніторингові канали повідомили, що незаконно збудований Росією Кримський міст руйнується та потребує ремонту. Речник ВМС ЗСУ Дмитро…

21 хв. ago

Отримати відстрочку стало простіше: жодних виправдань перед ТЦК

З 1 вересня в Україні вступили в дію нові зміни щодо отримання відстрочки від мобілізації…

29 хв. ago

В Угорщині головна опозиційна партія наздоганяє за популярністю партію Орбана

Опозиційна угорська партія TISZA, пов’язана з Петером Мадяром, майже зрівнялась у рейтингу з партією прем’єр-міністра…

37 хв. ago

Принц Вільям запустив себе: розслабився після хороших новин про лікування Кейт Міддлтон

Дружина спадкоємця британського престолу нещодавно випустила зворушливий ролик, в якому розповіла, що завершила лікування від раку…

46 хв. ago