В Ужгороді через відсутність комендантської години та ракетних атак злетіли ціни на квартири

Ужгород – місто з найдорожчою орендою. На однокімнатну квартиру середньої вартості знадобиться майже вся (99,9%) середня зарплата. Це трохи менше ніж 20 тис. грн на місяць.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Тут вартість оренди житла за час повномасштабної війни злетіла в рази. По Ужгороду зазвичай не прилітає, місцева влада не стала вводити комендантську годину. Однак таке співвідношення середньої зарплати до вартості оренди свідчить і про те, що житло переоцінене. Після закінчення війни вартість оренди тут має значно знизитися.

У Києві станом на травень середня вартість оренди однокімнатної квартири становила 14 тис. грн на місяць. При тому в Деснянському районі можна знайти квартиру за 7,5 тис. грн, а на Печерську – за 28,7 тис. грн. Це найвищі ціни в історії київського ринку нерухомості (згідно зі статистикою Rieltor.ua). Наприклад, три роки тому, до повномасштабної війни, однокімнатну квартиру здавали в оренду в середньому за 10 тис. грн.

Як і раніше, найбільший попит саме на однокімнатні квартири. При тому левова частка угод відбувається в бюджетному сегменті. Зазвичай влітку, майже до кінця серпня, на ринку нерухомості починається “мертвий сезон”. Однак зараз ситуація кардинально змінилася. З одного боку, Київ – перший за кількістю відкритих вакансій і рівнем середньої заробітної плати.

Наприклад, згідно з даними великого кадрового порталу, середня зарплата у столиці сягає 24 тис. грн. Тоді як у Житомирі – 17,5 тис. грн. При цьому, за даними dom.ria, середня вартість оренди однокімнатної квартири у Житомирі – 11,1 тис. грн.

Тобто у родини з двома середніми зарплатами в Житомирі, після оренди однокімнатної квартири середньої вартості, на життя щомісячно залишатиметься 23,9 тис. грн. У такої ж родини за тих же умов у Києві – 34 тис. грн. При тому у Києві (дані одного з найбільших кадрових порталів) відкрито 30,1 тис. вакансій, а у Житомирі – всього 1,2 тис.

Тоді як у Харкові через постійні обстріли склалася протилежна ситуація. Тут вартість оренди однокімнатної квартири становить 34,3% середньої зарплати, а в Херсоні – всього 14%.

Ольга Степанова

Recent Posts

Долар і бетон – не найкращий варіант: банкір зізнався, у що в Україні вигідно вкладати

Національний банк України ставить перед собою завдання, щоб депозити та облігації у гривнях залишалися привабливими…

9 хв. ago

Єдине правило мільярдера: як ставитися до грошей, щоб їх завжди було вдосталь

Журналісти називали цього мільярдера "багатієм зі смаками та уподобаннями бідняка", він зневажав розкіш і цінував…

21 хв. ago

З дня на день активізуються: у ЗСУ розповіли, де ворог готує штурми

Російські окупанти ретельно готуються до штурмів у районі Приютного на Запоріжжі. Речник Сил оборони півдня Владислав…

37 хв. ago

Страховка від “бойової повістки”: як краще подати до ТЦК документи на відстрочку

Військовозобов'язані подають до ТЦК документи на відстрочку від служби в армії кожні 90 днів. Зобов'язання…

50 хв. ago

Ліквідація лідера «Хезболли». Ізраїль перебуває в стані підвищеної готовності

Ізраїль перебуває у стані підвищеної готовності до ширшого конфлікту після того, як стало відомо про ліквідацію…

1 годину ago

Вчені виростили біблійне дерево з таємничого насіння, якому тисяча років (фото)

Смола дерева, яке виросло з давнього насіння, що було знайдено в пустельній печері біля Єрусалиму,…

1 годину ago