В Україні на первинному ринку попит на квартири обвалився через обстріли: що буде з цінами

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку житла у серпні порівняно з липнем знизився в середньому на 40-50%. Про це розповіла директорка з продажів будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець.

Водночас, за її словами, перехід з екстрених на стабілізаційні відключення світла, що спостерігається з настанням осені, та поступове призвичаєння громадян до обмежень електропостачання, поступово поновлює активність на первинному ринку.

“Перебої з енергопостачанням на деякий час негативно впливають на настрої громадян: потенційні покупці надто чутливі до змін, до дискомфорту, тому змушені ситуативно, на певний час відтермінувати придбання житла. Проте в середині вересня рівень наявного попиту суттєво поновився і вже складає до 80-85% від показників перших двох літніх місяців з проекцією до подальшого вирівнювання”, – зазначила Бігунець.

Вона вважає, що найближчим часом близько двох третин покупців сконцентрується на якісних житлових комплексах з високим ступенем готовності, що зводяться у більш безпечних і захищених переважно західних регіонах країни, зокрема на Закарпатті, Львівщині, Буковині, Івано-Франківщині, Волині, а також у Києві та Київському регіоні. 

На думку експертки, цієї осені на первинному ринку житла навряд чи можливе суттєве зростання попиту. Адже економічна ситуація в країні є досить напруженою: саме на осінь прогнозується інфляційний пік, пов’язаний зі зростанням тарифів на електроенергію, змінами в акцизах на пальне. А перебої з енергопостачанням суттєво гальмують бізнес, в тому числі й будівельний – насамперед зростає собівартість зведення та посилюються ризики для покупців. 

Восени, згідно з економічними прогнозами, споживчі ціни можуть зрости щонайменше на 10-15%. Однак, як наголосила Бігунець, на первинному ринку таке зростання буде чи не найменшим: до 3-5% і лише на об’єкти готовністю від 60%, що розташовані у найбільш безпечних регіонах. 

“Від початку повномасштабного вторгнення на ринку домінує покупець: його увагу можна привернути високою якістю проєкту, локацією (регіоном), темпами зведення будинку, а також гнучкою ціновою політикою. Тобто найбільш відповідальні девелопери, що дбають про якість проєктів та власну репутацію, навряд чи переписуватимуть цінники, не маючи для цього віддзеркалення у кількості покупців”, – підкреслила фахівчиня. 

Степаненко Григорій

Recent Posts

Як мобілізовані “з вулиці” насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії…

6 хв. ago

“Це реально злочин”: комбат “Вовків да Вінчі” розкритикував українські фортифікації

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов на позивний "Філя" розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного…

7 хв. ago

Засолена рибка: найніжніший простий рецепт

Самостійно засолена риба завжди вийде смачнішою, ніж купована. Крім того, що в кожної господині є…

9 хв. ago

Китайська гребля “Три ущелини” виявилася настільки великою, що змінює обертання Землі

Китайська гребля "Три ущелини" – найбільша у світі гідроелектростанція – є справжнім гігантом інфраструктурного проекту.…

10 хв. ago

З банківських рахунків здеруть великий податок: українців, хто має гроші на карті, вже попередили

В Україні планують підвищити військовий збір з 1,5% до 5%, що збільшить загальне податкове навантаження…

12 хв. ago

Пілот знепритомнів за три хвилини після зльоту: що сталося з пасажирами літака

Пілот літака авіакомпанії KLM, на борту якого перебувало 37 пасажирів та чотири члени екіпажу, несподівано втратив…

15 хв. ago