В Україні на первинному ринку попит на квартири обвалився через обстріли: що буде з цінами

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку житла у серпні порівняно з липнем знизився в середньому на 40-50%. Про це розповіла директорка з продажів будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець.

Водночас, за її словами, перехід з екстрених на стабілізаційні відключення світла, що спостерігається з настанням осені, та поступове призвичаєння громадян до обмежень електропостачання, поступово поновлює активність на первинному ринку.

“Перебої з енергопостачанням на деякий час негативно впливають на настрої громадян: потенційні покупці надто чутливі до змін, до дискомфорту, тому змушені ситуативно, на певний час відтермінувати придбання житла. Проте в середині вересня рівень наявного попиту суттєво поновився і вже складає до 80-85% від показників перших двох літніх місяців з проекцією до подальшого вирівнювання”, – зазначила Бігунець.

Вона вважає, що найближчим часом близько двох третин покупців сконцентрується на якісних житлових комплексах з високим ступенем готовності, що зводяться у більш безпечних і захищених переважно західних регіонах країни, зокрема на Закарпатті, Львівщині, Буковині, Івано-Франківщині, Волині, а також у Києві та Київському регіоні. 

На думку експертки, цієї осені на первинному ринку житла навряд чи можливе суттєве зростання попиту. Адже економічна ситуація в країні є досить напруженою: саме на осінь прогнозується інфляційний пік, пов’язаний зі зростанням тарифів на електроенергію, змінами в акцизах на пальне. А перебої з енергопостачанням суттєво гальмують бізнес, в тому числі й будівельний – насамперед зростає собівартість зведення та посилюються ризики для покупців. 

Восени, згідно з економічними прогнозами, споживчі ціни можуть зрости щонайменше на 10-15%. Однак, як наголосила Бігунець, на первинному ринку таке зростання буде чи не найменшим: до 3-5% і лише на об’єкти готовністю від 60%, що розташовані у найбільш безпечних регіонах. 

“Від початку повномасштабного вторгнення на ринку домінує покупець: його увагу можна привернути високою якістю проєкту, локацією (регіоном), темпами зведення будинку, а також гнучкою ціновою політикою. Тобто найбільш відповідальні девелопери, що дбають про якість проєктів та власну репутацію, навряд чи переписуватимуть цінники, не маючи для цього віддзеркалення у кількості покупців”, – підкреслила фахівчиня. 

Степаненко Григорій

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

12 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

14 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

15 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

25 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

27 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

29 хв. ago