Може початися до кінця року: українцям розповіли про знесення хрущовок – до чого готуватись

Мало хто про це замислюється, але нерухомості, як і будь-якому іншому товару, відпущено свій термін життя. Так, наприклад, будинки, побудовані зі шлакобетонних і подібних до них плит можуть “протягнути” 90 років, а от “хрущовки”, які будувалися з 1959 по 1967 рік із тонкостінних панелей, розраховані на 40—50 років служби. Ось і виходить, що рано чи пізно рідні хороми під натиском часу стають непридатними.

Вирішувати проблему старого житлового фонду українська влада починала неодноразово.

Так, уперше про реновацію старого житлового фонду заговорили ще 2006 року. З того часу було чимало проектів, які передбачали реконструкцію ветхого житла, але жодному з них так і не було включено “зелене світло”. Каменем спотикання щоразу ставали гроші: незрозуміло було, за чий рахунок оновлювати стару забудову.

І ось голова профільного парламентського комітету ВР Олена Шуляк у коментарі “Мінфіну” заявила, що незважаючи на війну, в Україні знову порушується тема “хрущовок”.

Законопроект про комплексну реконструкцію кварталів старого житлового фонду готується до другого читання та може бути представлений до сесійної зали вже до кінця цього року.

“Йде підготовка проекту до другого читання, йде складно. Але, сподіваюся, до кінця року ми зможемо подати цей законопроект на друге читання. На той час вже має бути прийнято у першому читанні нову законодавчу рамку про житлову політику (новий Житловий кодекс — ред.). )”, – каже Олена Шуляк.

Нагадаємо, законопроект №6483 був прийнятий у першому читанні та за основу у вересні 2022 року, за умови, що його ґрунтовно доопрацюють.

У тому вигляді, в якому документ проголосували у Раді, під “оновлення” підпадали не лише хрущовки, а й будинки старого фонду. Загалом, як зазначається в пояснювальній записці, в Україні налічується близько 45,6 тисячі старих будинків старого фонду та понад 17 тисяч аварійних будинків. Під першочергову реконструкцію можуть піти такі об’єкти:

  • збудовано до 1919 року – 7 646 будинків;
  • побудовані з 1920 до 1953 року – 9-693 будинки;
  • збудовані з 1954 до 1969 року (“хрущовки”) – 7-192 будинки;
  • побудовані з 1970 до 1989 року – 5-364 будинки.
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

28 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

29 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

31 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

41 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

43 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

44 хв. ago