Всі “хрущовки” знесуть: в Україні збираються оновити застарілий житловий фонд

Застаріле житло в Україні може незабаром змінити свій статус на аварійне через відсутність капітальних ремонтів та низьку якість будівництва. Ситуація з будинками, зведеними десятки років тому, стає критичною, оскільки половина житлового фонду в українських містах є застарілим.

Нещодавно у Верховній Раді ухвалили законопроєкт №6458, який має на меті вирішення цієї проблеми. Документ передбачає комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду, що включає близько 30 380 будинків по всій Україні. Законопроєкт охоплює як старі, так і відносно нові будівлі, побудовані з 1990 по 2010 роки, які, незважаючи на їхній вік, можуть бути в небезпечному стані через низьку якість будівництва.

Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest

Згідно з законопроєктом, реконструкція передбачає не лише оновлення самих багатоквартирних будинків, але й поліпшення інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. У випадках, коли будинок виявиться аварійним, можливо його знесення з подальшим новим будівництвом на цьому місці.

Перш ніж розпочати роботи, в Україні проведуть комплексний аудит житла, враховуючи воєнні ризики. Після цього планується залучення інвесторів та переконання мешканців у необхідності проведення ремонтів. У міжнародній практиці, як у Чехії, Польщі та Німеччині, застарілі п’ятиповерхівки не знесені, а оновлені, щоб зберегти житлові площі.

В Україні для проведення реконструкції буде необхідна згода більшості власників — 75% і більше. Джерела фінансування можуть бути різними, і представники влади не виключають, що мешканцям доведеться частково фінансувати капітальні ремонти власним коштом.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

55 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

57 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

58 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago