Масове знесення житла: під ніж підуть не тільки пошкоджених війною будинки в Україні

Житловий фонд України очікує масштабних змін. Крім будівництва нового житла, планують провести модернізацію старих будинків. Ті споруди, які не підлягають ремонту, знесуть, а на їхньому місці з’являться нові житлові комплекси.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Законопроєкт подали ще до великої війни (в грудні 2021-го). А два роки тому, у вересні 2022-го, його ухвалили в першому читанні.

В пояснювальній записці йдеться про те, що в Україні 30 380 застарілих будинків. Серед них є навіть порівняно нові будинки: побудовані з 1990-го до 2010-го (ймовірно, через низьку якість будівництва).

“Якщо коротко, то він (законопроект. – Ред.) передбачає реновацію застарілого житла, тобто комплексну реконструкцію. Законопроєкт визначає, що заходами з комплексної реконструкції можуть бути модернізація багатоквартирного будинку в межах кварталу, знесення багатоквартирних будинків із подальшим новим будівництвом об’єктів, реконструкція об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташованих там”, – розповіла Шуляк.

Документ передбачає реконструкцію в усіх випадках, коли це можливо. І тільки якщо будинок уже в аварійному стані та відремонтувати його не вдасться, можливе знесення з подальшим будівництвом нового житла.

“Наша мета – провести законопроєкт №6458 через друге читання до кінця поточного року. Але це залежатиме від того, наскільки успішним буде ухвалення рамкового законопроєкту про основні засади житлової політики, оскільки вони, повторюсь, взаємоповʼязані”, – каже Шуляк.

Після доопрацювання документа проведуть публічні консультації. Зараз у ЄС за можливості практикується перебудова хрущовок, їхня термомодернізація, надбудова нових поверхів, облагородження малоестетичного фасаду із застосуванням сучасних технологій. Цей шлях може пройти й Україна.

“Але перше, що потрібно буде зробити, – провести аудит і з’ясувати масштаб проблеми по країні з урахуванням воєнних ризиків, а вже потім, розробляючи механізм, шукати оптимальні стимули та важелі і для залучення приватних інвесторів, і для переконання мешканців у доцільності того чи іншого рішення”, – каже Шуляк.

Нова житлова політика також передбачає ухвалення не одного, а цілої низки законопроектів. Серед них, ймовірно, буде і документ, який дозволить запустити соціальну оренду будинків та квартир.

У розвинених країнах саме така оренда становить левову частку ринку. Сама нерухомість знаходиться у власності громад, а ті, хто потребує, отримують повноцінне житло за відносно невеликі гроші.

“Поява в Україні такого соціального житла, по-перше, суттєво змінила б кон’юнктуру ринку оренди. Оскільки ціни на оренду такого житла будуть нижчими за ринкові, приватні гравці будуть змушені переглянути свої – подекуди взяті з довідника “стеля”. По-друге, соціальна оренда відбуватиметься виключно “вбілу”, а це, у свою чергу, означатиме безпеку для орендарів”, – розповідала Шуляк.

Ціна оренди може бути прив’язана до різних показників – доходу претендента, середньої ринкової вартості оренди, а також може залежати від характеристик житла та витрат його утримання. Орган місцевого самоврядування, який надаватиме соціальне житло, проводитиме щорічний моніторинг доходів наймача та членів його сім’ї, що проживають разом з ним, за попередній рік.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

12 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

22 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

35 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

50 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

50 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

1 годину ago