Українцям радять не купувати квартири зараз: на ринку житла очікують великих змін

Попри війну, немало українців не полишають мрію про купівлю власного житла. Однак експерти не радять купувати квартири зараз. Адже на ринок житла в Україні вже найближчим часом очікують великі зміни. А отже, купуючи зараз житло, не можна бути на сто відсотків упевненим, що воно у вас буде.

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла, чому із купівлею житла в Україні зараз краще зачекати.

Є декілька ризиків, на які наражаються покупці житла

Отже, за словами експертки, вкладаючи зараз гроші у придбання нерухомості в рідній країні, українці наражаються на певний ризик. Вікторія Берещак перелічила фактори ризику, які зараз існують на українському ринку житлової нерухомості.

Тривалі затримки у будівництвом житла. В Україні зараз триває війна. Багато забудовників балансують на грані між продовженням роботи і закриттям. Та навіть якщо вони збережуть свою виробничу діяльність, то темпи будівництва будуть точно не такі, як очікував покупець. Отже будівництво квартири, в яку ви вклали гроші, що заробляли роками, може тривати на рік-два довше. До того ж, за цей час зросте її вартість, і вам доведеться добряче доплачувати, щоб отримати нарешті омріяні квадратні метри. Така ситуація може тривати не один рік.

Фінансові труднощі девелоперів, через які вони можуть взагалі зректися будівництва. Тоді ваші гроші зовсім пропадуть.

“Зараз буде переформатування ринку, а тому деякі компанії просто не витримають ці складні часи”, – заявила Вікторія Берещак.

Житло, куплене поблизу району бойових дії, можна втратити будь-якої миті. Ніхто не знає, де і коли “прилетить”. Причому це стосується не лише Харкова, але й Києва і навіть Львова. А отже, ви ризикуєте в одну мить втратити все: і нову квартиру, і всі свої заощадження, і надію на те, що зможете накопичити гроші на нове житло.  

Ризикуватимуть і ті, хто вирішить купити житло після війни

По-перше, невідомо, хто прийде на цей ринок після війни, звідки походитимуть гроші, що вкладатимуться у розкрутку нових девелоперів. І чи надовго цих грошей вистачить. Ймовірно, що хтось вже спочатку прийде на цей ринок із дальнім прицілом зібрати гроші і “розчинитись”. А комусь просто не вистачить запасу міцності. Та в обох цих випадках ваші гроші пропадуть.

Отже, експертка радить не квапитися з купівлею житла в Україні ні після війни, ні, тим паче, зараз. Та якщо вам вже вкрай приспічило обзавестися власним кутком, то дуже ретельно перевірте забудовника, якому ви маєте намір довірити свої кровні. І краще, якщо це будете робити не ви особисто, а грамотний юрист, який зможе розпізнати усі можливі ризики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

51 хв. ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

55 хв. ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

59 хв. ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

1 годину ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

1 годину ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

1 годину ago