Відмивання коштів Європарламенту: у Франції розпочався резонансний судовий процес

У Парижі розпочинається судовий процес проти Марін Ле Пенпише france24. Її та інших членів партії «Національне об’єднання» звинувачують у відмиванні коштів Європарламенту.

Зазначається, що процес може коштувати їй права на участь у президентських виборах 2027 року.

Марін Ле Пен, її батька Жан-Марі Ле Пена та ще 23 членів партії судитимуть за «нецільове використання громадських коштів» Євросоюзу у 2004-2016 роках. За версією слідства, вони використали кошти Європарламенту, щоб сплачувати за роботу парламентських асистентів, які насправді працювали лише на партію «Національне об’єднання». 

Як пояснює видання, Марін Ле Пен, яка була євродепутатом у 2004-2017 роках і займала посаду президента партії у 2011-2021 роках, звинувачують у створенні «централізованої системи» відмивання грошей Європарламенту, загальна шкода оцінюється в 6,8 млн євро.

У разі визнання Ле Пен винною їй загрожує до 10 років позбавлення волі, штраф до 1 млн. євро, а також позбавлення права обиратися до органів державної влади на строк від п’яти до 10 років. Це означає, що її можуть не допустити до участі у президентських перегонах 2027 року. 

Про розслідування щодо Ле Пен стало відомо у липні. Головного опонента чинного президента Франції Еммануеля Макрона на минулих парламентських виборах запідозрили у незаконному фінансуванні її президентської кампанії 2022 року.

Зазначалося, що підозри наглядового відомства викликала не тільки Марін Ле Пен, але саме проти неї почали розслідування. Йому передувала скарга Національної комісії щодо рахунків виборчих кампаній та політичного фінансування.

Романчук Микола

Recent Posts

Нові правила спадкування можуть залишити українців без житла

В Україні на горизонті нові правила спадкування, які можуть стати справжнім ударом для багатьох українців,…

46 секунд ago

Анджеліна Джолі вхопилася за шанс, який випадає раз у житті

Голлівудська зірка презентувала стрічку про оперну діву Марію Каллас на 62-му Нью-Йоркському кінофестивалі. Анджеліна з'явилася на…

8 хв. ago

Кому у жовтні можуть дати повістку: категорії, які втратили право на відстрочку

Наприкінці серпня Верховна Рада України прийняла новий законопроєкт, який спрощує процедуру отримання відстрочки від мобілізації. Проте…

17 хв. ago

Опитування показало, скільки українців не хочуть повертатися додому після війни

Більшість українців, які переїхали до Чехії після повномасштабного вторгнення, планують залишитись там назавжди. За останніми…

26 хв. ago

Радник Путіна Караганов закликав до ядерних бомбардувань Європи, здаючи квартиру у Берліні

У квітні BILD повідомив, що близький до Путіна політолог Сергій Караганов, що закликав до ядерних ударів…

34 хв. ago

Як 10 футбольних полів: на Одещині поліцейські спалили 332 тисячі кущів конопель (фото)

В Одеській області поліція виявила 332 тисячі кущів конопель на землях державного лісового фонду. Загальна…

44 хв. ago