Президент Польщі Дуда піде під суд: яка причина

Президент Польщі Анджей Дуда постане перед судом. Це відбудеться через його порівняння деяких громадян своєї країни, які були присутні на показі фільму про біженців з Близького Сходу та Африки, зі свинями. Засідання заплановане на 2025 рік.

Про це повідомляє польське видання Fakt. Водночас сам Дуда заявив, що це була цитата, і послався на відповідний закон.

У справі йдеться про коментар польського лідера щодо глядачів фільму Аґнєшки Голланд “Зелений кордон”. У кінострічці показана історія біженців з Близького Сходу та Африки, які намагаються потрапити в ЄС через кордон Білорусі та Польщі. Режисерка висвітлила, як білоруська пропаганда заманює мігрантів до кордону для нібито легкого переходу в ЄС.

Своєю чергою, президент Польщі, коментуючи фільм, назвав його глядачів свинями. Пізніше він пояснив, що це були не його слова, а цитата – тому послався на “закон про цитування”.

“Той факт, що пані Голланд таким чином показує польських службовців, які виконують свою роботу для польського суспільства, для безпеки всіх нас, безпеки Польщі, то я не дивуюсь, що офіцери Прикордонної служби, які подивилися цей фільм, використовували гасло “Тільки свині сидять в кінотеатрі”, – сказав Дуда.

На думку Центра моніторингу расистської та ксенофобської поведінки, президент Дуда образив громадян своєї країни цим висловлюванням. Організація повідомила, що перше слухання у справі польського лідера відбудеться 24 жовтня 2025 року у Варшаві.

У коментарі журналістам адвокати назвали цей судовий процес безпрецедентним та історичним. Вироком у справі може бути вибачення, компенсація або відшкодування збитків. Суд може також зобов’язати Дуду опублікувати вибачення у ЗМІ.

Романчук Микола

Recent Posts

ПриватБанк продав 245 заправок, які раніше контролював Коломойський

Приватбанк продав 245 заправок та 33 земельні ділянки, що контролювались Коломойським за майже 696 мільйонів…

1 годину ago

Папа Римський втрапив у скандал через слова про жінок

Папа Римський Франциск зазнав критики з боку Лувенського католицького університету в Бельгії через заяву про роль жінок…

1 годину ago

У Бельгії двоє священників влаштували гей-оргію із наркотиками: один загинув, а другого – арештували

У Бельгії британський священнослужитель помер після ночі сексу та наркотиків зі своїм бельгійським "колегою". Останнього…

1 годину ago

Чоловіки взялися колоти ботокс у мошонку: нова мода набирає обертів

Багато чоловіків часом переживають через розмір свого пеніса, і це досить поширена проблема. Такий стан,…

1 годину ago

Як дізнатися, що хтось таємно вас не виносить: 7 тонких ознак

Розуміння людської поведінки може бути складною справою. Особливо коли люди намагаються приховати свої справжні почуття до вас.…

1 годину ago

Німецький бренд Billy Boy випустив “цифрові презервативи”: від чого вони захищають

Німецький бренд презервативів BILLY BOY та Innocean Berlin запускають додаток CAMDOM. Його називають першим у…

1 годину ago