Путін їде з візитом до Монголії: його зобов’язані заарештувати за ордером з Гааги, але є нюанс

У вівторок, 3 вересня, Володимир Путін уперше відвідає країну, яка формально має заарештувати його за ордером, який видав суд в Гаазі. Кремль анонсував візит російського президента до Монголії у четвер, 29 серпня.

Путін зібрався до Монголії на запрошення президента країни Ухнаагійн Хурелсуха. Глава Кремля планує взяти участь у заходах, присвячених 85-річчю “спільної перемоги радянських і монгольських збройних сил над японськими мілітаристами на річці Халхін-Гол”.

У Кремлі додали, що президенти обговорять “перспективи подальшого розвитку відносин між країнами, всеосяжного стратегічного партнерства, проведуть обмін думками щодо актуальних міжнародних та регіональних проблем”.

У 2002 році Монголія ратифікувала Римський статут — основний документ, за яким працює Міжнародний кримінальний суд, а 2023 року представника цієї країни було обрано суддею МКС на два роки. Тоді президент Монголії Ухнаагійн Хурелсух зазначив, що це призначення є свідченням зростання та зміцнення міжнародної репутації країни, а також довіри до Монголії з боку міжнародних організацій.

Держави-члени МКС зобов’язані виконувати ордер на арешт Путіна, нагадує BBC. Водночас видання зауважило, що Монголія не має виходу до моря і межує лише з Росією та Китаєм, що ускладнює транспортування Путіна до Гааги.

Цей візит стане першим з березня 2023 року, коли Путін відвідає країну, яка підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду після того, як суд у Гаазі видав ордер на його арешт. Його підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей з окупованих територій України до Росії.

Ольга Степанова

Recent Posts

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

5 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

21 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

21 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

33 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

45 хв. ago