Сирський чи Буданов: Зеленський усе ж звільнить Залужного, — Financial Times

Президент України Володимир Зеленський готується до серйозної перестановки у вищому військовому командуванні країни. У понеділок він нібито запропонував головнокомандувачу Збройних сил Валерію Залужному нову роль радника з оборони.

Про це пише британське видання Financial Times із посиланням на неназвані джерела.

За версією видання, генерал відмовився від пропозиції, і, судячи зі слів джерел, дотримання цієї ролі не гарантувало б збереження його поточного становища. Зараз питання про звільнення Залужного обговорюється в українських ЗМІ, але офіційні джерела спростовують ці чутки, зазначає FT.

“Їхні напружені стосунки стали надбанням гласності в листопаді, після того, як широко розрекламований контрнаступ України не досягнув своїх амбітних цілей — повернути втрачені території та відрізати Росію від сухопутного мосту до Криму. Тоді Залужний заявив, що війна зайшла в “глухий кут”, унаслідок чого адміністрація президента піддала його критиці за використання цього терміна”, — пише видання.

Як зазначають британські журналісти, спекуляції щодо долі Залужного тривалий час супроводжувалися напруженістю у відносинах між президентом і головнокомандувачем, особливо після невдалого контрнаступу військ України. У разі звільнення Залужного, його популярність серед українців і підтримка військового суспільства створять додаткові виклики для влади. Проте офіційні заяви заперечують можливе звільнення.

“Зняття Залужного також викличе бурю в пересічних військових і в громадянському суспільстві України, серед яких він користується величезною підтримкою. За даними українського опитування, опублікованого в грудні, 88 відсотків українців заявили, що довіряють Залужному, порівняно з 62 відсотками, які заявили, що довіряють Зеленському”, — пише FT.

Експерти зазначають, що ця перестановка може позначитися на моральному дусі армії в критичний момент в очікуванні військової та фінансової підтримки від США і ЄС. Наразі незрозуміло, хто замінить Залужного, але можливими кандидатами розглядаються високопоставлені військові особи, близькі до президента.

“Можливими кандидатами є Олександр Сирський, командувач сухопутними військами України, і Кирило Буданов, голова управління військової розвідки країни. Обидва вони близькі до Зеленського”, — пише видання.

Британські журналісти підкреслили, що Залужний керує військовими операціями України з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

“Йому приписують організацію кількох військових успіхів України, включно з обороною Києва в перші дні вторгнення Росії, а також успішні контрнаступи на сході Харківської області та в столиці південної області Херсоні восени 2022 року. За повідомленнями, Зеленський прагнув тримати Залужного, якого він розглядав як потенційного конкурента, подалі від очей громадськості та обходив його в ключові моменти війни, передаючи накази підлеглим генерала”, — йдеться в матеріалі.

Чутки про звільнення Залужного

29 січня в мережі поширили інформацію про те, що головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного нібито зняли з посади. Стверджувалося, що президент України Володимир Зеленський уже нібито підписав відповідний указ.

У Міністерстві оборони того ж дня заявили, що Залужного не звільняли з посади, а поширювана інформація не відповідає дійсності. За словами прессекретаря президента України, президент не підписував указів про кадрові перестановки в командуванні. На запитання про відставку Головнокомандувача ЗСУ він відповів негативно.

Крім того, російські ІПСО почали поширювати повідомлення про кадрові призначення в Генштабі ЗСУ в телеграм-каналах-двійниках. Для цього використали торішнє відео зі звернення президента Зеленського.

Пізніше Володимир Зеленський опублікував вечірнє відеозвернення, в якому розповів підсумки дня і не зробив жодної заяви щодо поширених чуток про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Наступного дня, 30 січня, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував спільну фотографію з начальником Генерального штабу ЗСУ Сергієм Шапталою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зірці легендарного мему в мережі вже 32 роки: який вигляд має дівчина зараз (фото)

Зірці відомого мему, який отримав назву "Дівчинка-катастрофа", Зої Рот вже 32 роки.  Цікаво, що це фото з…

12 хв. ago

Одеська чиновниця облаяла та побила водія маршрутки. Відео

В Одесі чиновниця ОВА влаштувала скандал із водієм маршрутки. Місцеві паблики показали відео конфлікту жінки…

18 хв. ago

Російський журналіст Познер потрапив у «список Путіна»: що це означає

4 жовтня 90-річного журналіста та телеведучого Володимира Познера внесли до «списку Путіна». Це сталося на…

23 хв. ago

Синоптики обіцяють аномально теплу зиму: сніг і морози будуть нетривалими

В Україні зима цього року обіцяє бути загалом теплою, хоча не виключені короткочасні періоди арктичного…

46 хв. ago

Пакуйте рюкзаки: Міноборони загребе ще 70 тис. чоловіків – повістки вже “полетіли”

Міністерство оборони України вже надіслало 70 тисяч повісток чоловікам. Про це повідомляє Ukrainian Military Pages, посилаючись на свої джерела…

51 хв. ago

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

1 годину ago