Вибори у Болгарії: проросійська партія зазнала поразки

На дострокових парламентських виборах у Болгарії, що відбулися 27 жовтня, проросійська та націоналістична партія євроскептиків «Відродження» зазнала невдачі, посівши лише третє місце з результатом 14% голосів за підрахунком 82% бюлетенів. Про це пише The Moscow Times.

Лідером стала прозахідна правоцентристська коаліція, яка об’єднує партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) та Спілку демократичних сил (СДС), за яку проголосували понад 26% виборців. На другому місці опинився альянс партії «Продовжуємо зміни» та коаліції «Демократична Болгарія» (ПП-ДБ), який набрав близько 15% голосів.

До нового складу Національних зборів увійшли сім політичних об’єднань, ще два продовжують боротьбу за подолання виборчого порогу. Колишній прем’єр-міністр Бойко Борисов, лідер ГЄРБ, назвав перемогу своєї коаліції незаперечною і запевнив, що докладе максимум зусиль для формування уряду. Він також наголосив, що готовий до компромісів із більшістю політичних сил, за винятком проросійської партії «Відродження».

Попередні вибори, що відбулися влітку, принесли найбільшу підтримку партії ГЄРБ, проте вона не спромоглася створити стійкий уряд. У серпні президент Болгарії Румен Радєв призначив новий технічний кабмін, який очолив колишній член ГЄРБ, нині безпартійний Дімітар Главчев.

Нагадаємо, у неділю, 27 жовтня, громадяни Болгарії голосували на виборчих дільницях під час позачергових парламентських виборів. Це вже сьомі вибори за країни за останні чотири роки. Опитування громадської думки показують, що й ці вибори, ймовірно, не дадуть можливість вийти з політичного глухого кута, який уповільнив економічні реформи в країні.

Романчук Микола

Recent Posts

OpenAI запустить нову модель ШІ Orion, у 100 разів потужнішу за GPT-4

OpenAI готується запустити нову модель штучного інтелекту під назвою Orion, яка, за очікуваннями, буде у…

3 хв. ago

Листопад без пенсій: частина українців може залишитися без виплат

У листопаді частина українських пенсіонерів може залишитися без виплат через несвоєчасне проходження обов’язкової ідентифікації. Пенсійний…

15 хв. ago

Масові рейди ТЦК набудуть режиму “турбо”: мобілізацію в Україні буде продовжено

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроекти про продовження воєнного стану та мобілізації ще…

24 хв. ago

Telegram став найпопулярнішим джерелом новин серед українців

Месенджер Telegram обрали головним джерелом інформації 47% українців, свідчать дані соціологічної групи "Рейтинг". Інші платформи,…

29 хв. ago

Таліби заборонили жінкам співати, говорити та навіть читати вголос

В Афганістані жінкам заборонили співати, говорити та навіть читати вголос у громадських місцях – таку…

35 хв. ago

Кому українці довіряють найбільше серед силових структур: результати опитування

Соціологічна група "Рейтинг" опублікувала свіжі дані щодо довіри українців до силових структур. Лідером з великим…

44 хв. ago