Є домовленість з Польщею про повернення українських чоловіків: Зеленський зробив важливу заяву

Президент Володимир Зеленський розповів про переговори щодо повернення військовозобов’язаних чоловіків в Україну. З Польщею вже є домовленості з цього питання. Однак інші країни поки не поспішають погоджуватися.

Йдеться саме про чоловіків призовного віку, які виїхали з території України незаконно і під час повномасштабної війни. Про це глава держави заявив на полях конференції “Україна 2024. Незалежність”.

“З Польщею є домовленості про повернення наших людей, які незаконно перетнули кордон. Я говорю тільки про повернення українських чоловіків, які зараз перебувають за кордоном”, – зауважив Зеленський.

Примусове повернення українців додому не планується. Втім, за словами президента, державам-партнерам може бути політично вигідніше не витрачати фінансові ресурси на підтримку таких біженців. Натомість він наголосив на тому, що їм варто було б організувати повернення цих чоловіків в Україну.

Зеленський підкреслив, що йдеться про домовленість виключно із Польщею. Інші країни – зокрема, з Молдова, Румунія та Угорщина – це рішення поки що не підтримують.

Біженці в Європі

Відомо, що Володимир Зеленський хоче повернути в Україну більше чоловіків призовного віку, щоб вони вступили до війська або ж підтримували зруйновану економіку. З цим питанням він звертався до іноземних партнерів. Втім, він отримав відмову.

Глава держави назвав одне з завдань раніше анонсованого “Міністерства української єдності”. Відомство буде займатися поверненням українців з-за кордону, при чому це має бути без примусу. Очільник держави розраховує, що рішення щодо нового міністерства мають ухвалити вже восени цього року.

Нагадаємо, що кількість українців, які шукають притулку в Європі, продовжує збільшуватися. Станом на сьогодні, тимчасовий захист у ЄС отримали вже понад 4,3 мільйона наших співвітчизників. Найбільше українських біженців прийняли Німеччина, Польща та Чехія, де вони отримали тимчасовий захист.

Найбільше українців з тимчасовим захистом у ЄС перебувають у Німеччині (1,3 млн), Польщі (965 тис.) та Чехії (360 тис.). Саме ці країни продемонстрували найбільше зростання кількості українських біженців у червні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кіт приніс додому виграшний лотерейний білет: “Вкрав у сусіда” (відео)

Кіт однієї жінки настільки нахабний, що краде речі і приносить їх додому, щоб "заплатити за…

49 секунд ago

Податки в Україні перерахують: скільки доведеться віддавати із зарплати та доходу ФОПа

В Україні "ресурсний" законопроєкт 11416-д 17 вересня ухвалили в першому читанні (попереду друге читання). Документ передбачає, що…

9 хв. ago

В Україні масово відключають перевізників від системи “Шлях” через дії водіїв

Укртрансбезпека повідомила про відключення 16 перевізників від системи "Шлях" через систематичні порушення правил перетину державного…

12 хв. ago

“Чоловіки здорові, як лосі”: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати на фронт

Мобілізаційні резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна…

21 хв. ago

Українцям перерахують податки на старі квартири та будинки: як зміняться суми

В Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної…

24 хв. ago

Поривчастий вітер та дощ: де чекати небезпечної погоди, прогноз до кінця тижня

Вересень радує українців теплою погодою, хоча поступово температура повітря все ж таки знижується. У деяких регіонах…

32 хв. ago