Досягне майже 130 тисяч: у Раді вирішили підняти зарплати помічникам нардепів

Народні депутати не можуть ефективно працювати, якщо не мають працівників з достатнім рівнем заробітної плати. Тому помічникам нардепів потрібно збільшити зарплату: хтось з них зможе отримувати понад 40 тис. грн, а хтось — майже 130 тис. Про збільшення бюджету на виплати помічникам ідеться у законопроєкті №11384, опублікованому на порталі Верховної Ради.

Законопроєкт №11384 з’явився на порталі Ради 27 червня. Ініціатором є народна депутатка від партії “Слуга народу” Галина Третьякова. Профільний комітет, який має розглянути пропозицію — регламентний, який очолюється Сергієм Кальченком. Нардепка пропонує змінити один рядок у постанові Кабінету Міністрів № 2240-VIII від 7 грудня 2017 року, у якому ідеться про розмір загального бюджету на зарплати помічникам парламентарів. Раніше на їхні зарплати виділяли 29,2 мінімальних заробітних плат, а Третьякова пропонує збільшити це число до 43,8.

У обґрунтуванні до законопроєкту пояснюється, чому виникла потреба збільшувати зарплати помічникам нардепів. На думку Третьякової, низькі зарплати зменшують “стійкість системи” законотворення й ускладнюю залучення фахового персоналу.

Законопроєкт у Раді – обгрунтування проєкту №11384 про зарплати помічникам нардепів

На порталі апарату Ради можна дізнатись, що станом на 1 червня маємо 401 нардепа. Парламентарям допомагає 4 322 помічників-консультантів, з них 1 004 — отримують зарплату за трудовим договором. Тобто, на кожного нардепа у середньому припадає 2-3 помічників, робота яких оплачується.

Виплати змінять у півтора раза:

  • якщо у нардепа працює єдиний помічник, то раніше він отримував 85 тис. грн (29,2 помножити на мінімальну зарплату в Україні у 2024 році — 2 920 грн), а нова зарплата — майже 130 тис. грн;
  • якщо двоє помічників — була зарплата 43 тис. грн, а стане 64 тис. грн;
  • якщо троє — була 28 тис. грн, а стане 43 тис. грн.

Загальний осяг державних коштів на утримання помічників нардепів також зросте: заплановано 34 млн грн, а нові витрати — 51 млн грн.

На сторінці Facebook Третьякової поки що немає коментарів щодо поданого нею законопроєкту. Також не відшукалось коментарів голови профільного комітету.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Просто немає слів”: дівчина несподівано знайшла свого покійного хлопця у соцмережі

Дівчина була вражена, коли її нині покійний хлопець несподівано з’явився у соціальній мережі Snapchat й…

25 секунд ago

ТЦК знатимуть про українців все: як стежитимуть за гаманцями українців

Військові Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) отримали значно більше повноважень через зміни до…

10 хв. ago

Чоловік дражнив сусідського собаку дроном: скільки це йому коштувало

Американця, який намагався подражнити сусідського собаку, запустивши дрон над подвір’ям, змусили через суд оплатити послуги…

18 хв. ago

Світла майже не буде: Укренерго запроваджує на понеділок жорсткі графіки

У зв'язку з різким зростанням енергоспоживання через спеку, 1 липня 2024 року в Україні буде вжито заходів…

27 хв. ago

Коли чекати магнітних бур в липні: детальний прогноз

У липні спалахів на Сонці буде значно менше ніж в червні, тож метеозалежні люди зможуть…

31 хв. ago

Повістки будуть вручати по-новому: Кабмін вніс важливі зміни

Кабінет міністрів України вніс зміни до способу відправлення повісток поштою. За новими правилами, повістки та…

38 хв. ago