Придністров’я звернулося до Росії по “захист” від Молдови

Самопроголошена “влада” Придністров’я звернулася до Росії по “захист” у зв’язку з “економічною блокадою з боку Молдови”. Відповідну декларацію ухвалив з’їзд депутатів невизнаної республіки, повідомляє придністровський ресурс “Новини Придністров’я” і російське агентство “РИА Новости”.

Сьогодні в місті Тираспіль, підконтрольному владі “Придністровської молдавської республіки”, відбувся перший за 18 років “з’їзд депутатів усіх рівнів”. Влада Придністров’я називає його “колегіальним дорадчим органом”, який скликають із найважливіших питань внутрішньої і зовнішньої політики. У з’їзді беруть участь депутати “парламенту” і місцевих рад усіх рівнів, а керує роботою з’їзду голова “Верховної Ради ПМР” за участю “президента” самопроголошеної республіки.

Під час виступів депутатів різних рівнів і міністрів “уряду” було озвучено претензії на адресу Молдови та звинувачення в тому, що Кишинів запровадив “економічну блокаду” невизнаної республіки, обклавши поставки товарів додатковими митами.

“Президент ПМР” Вадим Красносельський, зокрема, заявив, що проти Придністров’я застосовують “політику геноциду” – економічне придушення, фізичне знищення частини народу у війні 1992 року, відмову в правовому захисті, спробу насильницького насадження мови.

За підсумками з’їзду було ухвалено декларацію з 7 пунктів, у якій, серед іншого, міститься звернення до Росії по захист.

“Звернутися до Ради Федерації та Державної Думи Росії з проханням про реалізацію заходів щодо захисту Придністров’я в умовах посилення тиску Молдови. У Придністров’ї живуть понад 220 тисяч громадян Росії. Росія бере участь у миротворчій місії на Дністрі і є гарантом і посередником у переговорному процесі”, – йдеться в резолюції з’їзду.

Крім того, з’їзд звернувся до Генерального секретаря ООН із проханням “врахувати невід’ємні права придністровського народу” і “припинити порушення сусідньою Молдовою” прав і свобод жителів Придністров’я.

Аналогічно звернення направлено до учасників міжнародного переговорного процесу з урегулювання придністровського конфлікту (“формат 5+2”), до ОБСЄ, Європарламенту, СНД і Червоного Хреста.

Ольга Степанова

Recent Posts

Повістки на вулицях: до яких пір їх видаватимуть українцям

Вручення повісток військовозобов’язаним українцям на вулицях та у громадських місцях триватиме доти, доки в країні триває повномасштабна…

2 хв. ago

Відвертий фашизм: На росТБ українців оголосили “людьми другого сорту”

В ефірі російського "Першого каналу" вже відкрито звучать фашистські наративи щодо українців. Так, член команди…

6 хв. ago

“Хто буде робити їхню роботу?“: влада дозволила мобілізувати критично важливих фахівців

Народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що влада прийняла рішення мобілізувати співробітників ДСНС. Він поширив…

10 хв. ago

В Україні катастрофічно зросла прірва між багатими та малозабезпеченими

Із початком повномасштабної війни в Україні прірва між багатими і бідними стала ще ширшою. В…

12 хв. ago

Магнітні бурі у червні 2024: календар магнітних бур, небезпечніші дати, як вберегтись

Літо 2024 року буде багатим на цікаві астрономічні події. У червні, крім параду планет, очікується одразу…

25 хв. ago

Експерт розповів, що Єлизавета ІІ сказала Діані в день її весілля з Чарльзом

Ліп-рідер (фахівець, який читає по губах), переглядаючи архівні відеоматеріали, розкрив, які дуже важливі слова сказала…

28 хв. ago