Придністров’я звернулося до Росії по “захист” від Молдови

Самопроголошена “влада” Придністров’я звернулася до Росії по “захист” у зв’язку з “економічною блокадою з боку Молдови”. Відповідну декларацію ухвалив з’їзд депутатів невизнаної республіки, повідомляє придністровський ресурс “Новини Придністров’я” і російське агентство “РИА Новости”.

Сьогодні в місті Тираспіль, підконтрольному владі “Придністровської молдавської республіки”, відбувся перший за 18 років “з’їзд депутатів усіх рівнів”. Влада Придністров’я називає його “колегіальним дорадчим органом”, який скликають із найважливіших питань внутрішньої і зовнішньої політики. У з’їзді беруть участь депутати “парламенту” і місцевих рад усіх рівнів, а керує роботою з’їзду голова “Верховної Ради ПМР” за участю “президента” самопроголошеної республіки.

Під час виступів депутатів різних рівнів і міністрів “уряду” було озвучено претензії на адресу Молдови та звинувачення в тому, що Кишинів запровадив “економічну блокаду” невизнаної республіки, обклавши поставки товарів додатковими митами.

“Президент ПМР” Вадим Красносельський, зокрема, заявив, що проти Придністров’я застосовують “політику геноциду” – економічне придушення, фізичне знищення частини народу у війні 1992 року, відмову в правовому захисті, спробу насильницького насадження мови.

За підсумками з’їзду було ухвалено декларацію з 7 пунктів, у якій, серед іншого, міститься звернення до Росії по захист.

“Звернутися до Ради Федерації та Державної Думи Росії з проханням про реалізацію заходів щодо захисту Придністров’я в умовах посилення тиску Молдови. У Придністров’ї живуть понад 220 тисяч громадян Росії. Росія бере участь у миротворчій місії на Дністрі і є гарантом і посередником у переговорному процесі”, – йдеться в резолюції з’їзду.

Крім того, з’їзд звернувся до Генерального секретаря ООН із проханням “врахувати невід’ємні права придністровського народу” і “припинити порушення сусідньою Молдовою” прав і свобод жителів Придністров’я.

Аналогічно звернення направлено до учасників міжнародного переговорного процесу з урегулювання придністровського конфлікту (“формат 5+2”), до ОБСЄ, Європарламенту, СНД і Червоного Хреста.

Ольга Степанова

Recent Posts

Носіть шорти правильно: як їх стилізувати, щоб не виглядати старомодно влітку

Літо — чудовий період для носіння та стилізації шортів. Однак не всі речі виглядають стильно…

16 хв. ago

Дощі та грози тривають: де сьогодні в Україні буде мокро

У неділю, 19 травня, в Україні стане ще тепліше, але дощі та грози триватимуть. У…

18 хв. ago

Штраф за переказ грошей з картки на картку: кому і за що можуть заблокувати рахунок

Переказ грошей з картки на картку - вельми поширена в Україні форма розрахунку, оплати або…

19 хв. ago

Мінус два: у російському Виборгу та Слов’янську-на-Кубані вибухи на НПЗ (відео)

У російському Виборгу в Ленінградській області вранці 19 травня сталися вибухи на нафтопереробному заводі. Попередньо, у…

23 хв. ago

Усик потрапив до лікарні після перемоги над Ф’юрі: що сталося

Український боксер Олександр Усик (22-0, 14 КО) після перемоги над британцем Тайсоном Ф’юрі (34-1-1, 24 КО) пропустив пресконференцію після…

25 хв. ago

Стоячий нокдаун та потужний аперкот: найкращі моменти бою Усик — Ф’юрі (відео)

У суботу, 18 травня, у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді відбувся великий вечір профі-боксу, у головному бою…

27 хв. ago