The Economist: Зеленський збирається провести президентські вибори

Український президент Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у 2025 році, щоб зміцнити свою владу, повідомили The Economist інформовані джерела.

За їхніми словами, на даний момент точиться багато суперечок щодо потенційних суперників Зеленського на виборах. Зокрема, звучить ім’я Валерія Залужного, якого президент звільнив з посади головкому Збройних сил України (ЗСУ) у лютому 2024 року.

При цьому, як зазначає The Economist із посиланням на опитування громадської думки, жителі України позитивно ставляться до ідеї обрати нового главу держави колишнього військового.

За даними Американського Національного демократичного інституту, довіра українців до нинішнього президента впала з 80% у травні 2023 року до 45% 2024-го. Довіра до уряду загалом стала ще нижчою. “Політичний процес безперечно почався”, – сказала The Economist колишня прем’єр України Юлія Тимошенко , яка тричі балотувалася на пост президента країни.

П’ятирічний термін повноважень Зеленського закінчився 20 травня 2024 року. Вибори президента України мали відбутися у березні, але вони не були проведені, оскільки в країні діє воєнний стан.

До цього Зеленський заявляв, що президентські вибори в країні «не вчасно». За його словами, вони вигідні лише Росії. «Ми маємо визначитися, що зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави та людей, а не час вкидань, які очікує від України лише Росія», — говорив у листопаді 2023 року Зеленський.

При цьому він зазначав, що не пішов би на другий президентський термін, якби військовий конфлікт скінчився. “Я не можу втекти під час війни”, – пояснював український лідер.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

27 хв. ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

33 хв. ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

37 хв. ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

44 хв. ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

49 хв. ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

59 хв. ago