Кремль боїться перемоги Гарріс на виборах у США: WP назвало причини

Перемога Дональда Трампа на виборах у США, як сподівалися у Кремлі, могла б відкрити для Росії “вікно можливостей” для завершення війни в Україні на умовах агресора. Вихід із президентських перегонів Джо Байдена перевернув ситуацію, і тепер виграш республіканцям не гарантовано. Поява Камали Гарріс спантеличила і засмутила росіян, плани яких тепер під загрозою.

Зі слів аналітиків, а також чинних і колишніх російських чиновників випливає, що у Росії тепер стурбовані вірогідною перемогою демократів. Це пов’язано з тим, що країна-окупант не розуміє, чого чекати від Гарріс, пише The Washington Post.

Тому “відхід” Байдена став ударом для багатьох представників російської еліти. Чинний президент США, хоча і надав військову та фінансову допомогу Україні, оцінювався багатьма російськими зовнішньополітичними діячами як виходець з епохи холодної війни, коли Росію боялися.

Вони вважали президента США “передбачуваним діячем”, який не ризикуватиме ескалацією до прямого зіткнення з Росією і який “розуміє і поважає” те, що Росія володіє великим ядерним арсеналом. Тому “за Байдена було принаймні розуміння червоних ліній”, кажуть у РФ. Близький до Кремля політичний аналітик Сергій Марков заявив, що Гарріс, навпаки, майже невідома росіянам та сприймається ними з тривогою.

Засновниця російського політичного консалтингу R.Politik Тетяна Станова заявила, що, якщо Гарріс переможе на виборах, це стане величезним розчаруванням для Кремля. І не тому, що у Путіна очікують якихось конкретних антиросійських кроків, а тому, що природа американської політики стане, з їхньої думки, “ірраціональною, непрагматичною і саморуйнівною”, прогнозує вона.

За словами Станової, Гарріс нібито представляє те, що в Москві називають “ліберальними терористами, ліберальними диктаторами”. Тому в РФ не сподіваються, що за адміністрації Гарріс їм вдасться вигідно закінчити війну в Україні. Усі вікна можливостей при демократах для цього будуть зачинені – так бачить Станова позицію Кремля.

Водночас заяви Трампа про те, що він може нібито закінчити війну в Україні за один день, припускали, що він може змусити Київ здати свою територію, і це для Росії був би дуже гарний сценарій. Як нагадує WP, для Росії “став подарунком” період президентства Трампа, його захоплення російським диктатором Володимиром Путіним та критика НАТО і Європейського Союзу.

Деякі колишні російські чиновники також висловили побоювання, що кандидатура Гарріс є ознакою того, що американський ліберальний істеблішмент нібито намагається сфальсифікувати вибори, щоб заблокувати праві ізоляціоністські сили. Видання зазначає, що деяким росіянам важко повірити в те, що вибори можуть бути чесними і по-справжньому непередбачуваними, та зрозуміти концепцію створення коаліцій у парламентських політичних системах.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

4 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

11 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

16 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

22 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

33 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

34 хв. ago