“Ядерний ведмедик” і “Шапочка з фольги”: хакери зламали пошту помічника Медведєва

Українські хакери команди “Кібер Спротив” зламали пошту Олексія Заклязьмінського, який є помічником заступника голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитра Медведєва. Частину їхнього листування опублікував портал InformNapalm.

Хто такий Олексій Заклязьмінський

Досліджуючи листування Олексія Заклязьмінського, хакери прозвали його “Шапочка з фольги”, оскільки він вірить у теорії змови і вважає Wi-Fi мережі головною загрозою здоров’ю російських дітей”. У своїй пошті він зберігає “наукові” публікації на цю тему, в одній з яких йдеться про те, що під впливом цифровізації “людські дитинчата… не сприймають другу людину як одноплемінника”.

Уривок зі статті, збереженої Олексієм ЗаклязьмінськимФото: InformNapalm

Проаналізувавши біографію та листування Олексія Заклязьмінського, автори матеріалу дійшли висновку, що він консультує Дмитра Медведєва в галузі освіти та науки, а також відстежує всі заплановані заходи за його участю.

Олексій ЗаклязьмінськийФото: InformNapalm
Олексій ЗаклязьмінськийФото: InformNapalm

Крім того, на його пошту регулярно надходять добірки з досліджень, аналітики та висновків від Інституту стратегічних досліджень та економіки знань “Вищої школи економіки” (ВШЕ). Особливо велику увагу приділяють Арктиці. З цього випливає, що ВШЕ впливає на формування політики Радбезу РФ.

Радбез РФ отримує аналітику від ВШЕФото: InformNapalm

Що приховує пошта помічника Дмитра Медведєва

Під час повномасштабної війни Дмитро Медведєв запам’ятався постійними ядерними погрозами на адресу країн Заходу, через що отримав від авторів матеріалу прізвисько “ядерний ведмедик”. Він також погрожував, що Європа замерзне без російського газу. Водночас в одному з листувань хакери виявили сценарій діалогу, підготовлений помічниками для заступника голови Радбезу РФ, у якому мешканка щойно газифікованого будинку Ленінградської області розповідає, як же було важко фізично та дорого опалювати будинок дровами й вугіллям.

Дмитро Медведєв погрожував Європі “замерзанням”Фото: InformNapalm

У сценарії прописано, що перед підключенням газопостачання до будинку гендиректор “Газпрому” в регіоні В’ячеслав Бузін має сказати: “Шановні Дмитре Анатолійовичу (Медведєв) та Олександру Валентиновичу (Новак), дозвольте підключити будинок сім’ї Калінкіних до мереж газорозподілу?”. Далі йде репліка заступника голови Радбезу РФ: Дозволяємо!”.

Сценарій заходу, в якому брав участь Дмитро МедведєвФото: InformNapalm

На пошті Олексія Заклязьмінського також зберігалися чернетки статей, які готувалися для Дмитра Медведєва. Хакери звернули увагу на правки до статті, в якій підбивали підсумки 2022 року. Рецензент статті заявив, що потрібно замінити слова “важкий рік” на “драматичний”, “життєву необхідність” на “критичну” тощо.

Правки до статті для Дмитра МедведєваФото: InformNapalm

Крім того, з поштової документації Олексія Заклязьмінського випливає, що Дмитро Медведєв залучений до процесу переведення російської економіки на воєнні рейки. Про це свідчать отримані його офісом скарги керівництва “Тульського патронного заводу”, у якого впали обсяги продажів патронів через санкції, адже 85% виробництва припадало на експорт. У зв’язку з цим підприємство просить держструктури РФ купувати більше патронів.

Також виявлено рекомендації щодо субсидування співробітників виробника дронів АТ “Кронштадт” і пропозиції Дмитра Медведєва президенту РФ Володимиру Путіну щодо розроблення нових зразків сталі для броні Магнітогорським металургійним комбінатом.

Автори матеріалу підкреслили, що це маленька частина масиву даних, роздобутих хакерами. Не виключено, що в майбутньому журналісти зможуть опублікувати й іншу цікаву інформацію з пошти помічників Дмитра Медведєва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Польща скасувала деякі програми для українців: що відомо

Польща продовжила тимчасовий захист для українців до 30 вересня 2025 року, але припинила один з видів…

55 секунд ago

Пенсії у 240 тисяч гривень: хто в Україні отримує найвищі виплати

Деяким українським суддям на пенсії виплачується до 240 тисяч гривень на місяць. Середня пенсія для суддів становить…

7 хв. ago

У Києві після замаху помер казахський опозиційний журналіст Садиков

У вівторок, 2 липня, у лікарні Києва помер казахський опозиційний діяч та журналіст Айдос Садиков,…

8 хв. ago

Times про можливий конфлікт РФ і США: де проходять “червоні лінії” Путіна, знає тільки він

Песимісти у США, які б'ють на сполох з приводу ризику прямого військового конфлікту між США і…

35 хв. ago

Росія повинна страждати: в Конгресі США підтримують розширення дозволів Україні на удари по РФ

В Палаті представників Конгресу США підтримують розширення дозволів на застосування американської зброї Україною для ударів по Росії.…

38 хв. ago

Орбан приїде до Києва 2 липня з неочікуваним візитом – The Guardian

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ у вівторок, 2 липня. Несподіваний візит одного з найбільш проросійських лідерів…

43 хв. ago