Зеленський розказав, що Україні потрібно щонайменше 7 систем Patriot, але йому їх ніхто не дає

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 27 квітня відреагував на чергову ракетну атаку РФ на українську енергетику. Він наголосив, що частину ракет сьогодні вдалося збити. Дуже важливо, щоб такі удари не перетворювались на рутину для світу, тому Україні потрібно щонайменше 7 систем Patriot.

Про це глава держави сказав у вечірньому зверненні. За його словами, траєкторії ракет і сам характер удару були прораховані російськими терористами так, щоб якнайбільше ускладнити роботу ППО.

“Пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар – 34 російські ракети різних типів. Основна мішень – це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз”, – сказав Зеленський.

Як зазначив президент, в регіонах, де об’єкти енергетики постраждали від російських атак, усі служби цілодобово задіяні на відновленні генерації та розподілу.

“Зараз у багатьох наших областях – Львівщина, Франківщина, Харків та область, Дніпровщина, – в деяких наших регіонах працюють енергетики, ремонтні бригади. Всі необхідні служби задіяні, щоб відновити генерацію та розподіл, які зруйнували російські удари. Максимум можливого обовʼязково буде зроблено, і я дякую всім, хто працює зараз, працював увесь день”, – зауважив він.

Президент також висловив подяку лідерам усіх країн, які засуджують російську агресію й активно взаємодіють із партнерами, що володіють системами ППО і ракетами, здатними захистити Україну. Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 7 систем ППО Patriot і закликав партнерів не втрачати час, щоб дати Росії “сигнал рішучості”.

“Звичайно, я дякую всім партнерам, які вже допомогли нам з ППО: зараз кожна система для захисту неба, кожна протиракета – це буквально захист життя. І важливо, щоб усі нові домовленості з партнерами, які вже є на посилення нашої ППО, важливо, щоб кожна ініціатива друзів України допомогти, зокрема, з пошуком і постачанням “петріотів”, – щоб усе це спрацювало якнайшвидше. Сім систем потрібні Україні – і це мінімум. Ці “петріоти” є в партнерів”, – зазначив президент.”, – додав Зеленський.

Масований обстріл РФ 27 квітня

Збільшення кількості обстрілів і затримка допомоги від США призвели до того, що Україна зіткнулася з нестачею протиповітряної оборони. У ніч з 26 на 27 квітня Росія завдала незвичного комбінованого ракетного удару по Україні – атакували Дніпро, Івано-Франківщину та Львівщину. Основною ціллю стала енергетика. Росіяни атакували як Кинджалами й Калібрами, так і застосовували ракети типу Х-101. Ворог бив по об’єктах української енергетики. 

Частково ворог мав успіхи на Львівщині, Івано-Франківщині та Дніпропетровщині. У всіх трьох випадках після атаки на енергооб’єкти виникли пожежі. Найбільше загоряння було в Івано-Франківській області – палало на площі 200 метрів квадратних. Утім, українські оперативні служби дуже швидко приборкали вогонь. Постраждалі внаслідок атаки є лише на Дніпропетровщині. 

Влада Львівської області терміново звернулась до громадян: людей просять у вечірні години не вмикати електроприладів великої потужності, щоб не спровокувати відключень світла. Українським захисникам неба загалом вдалося знищити 21 ворожу ракету під час цієї таки. Окрім цього, одна з ракет, яку запустили окупанти під час масованого обстрілу України, приземлилася біля Польщі. Повітряна ціль впала недалеко від кордону. Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що це сталося у львівському районі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Bloomberg: Путінські агенти готують диверсії у Європі

Військова розвідка РФ стала активніше працювати у країнах Європи. Для здійснення диверсій ГРУ наймає молодих…

5 хв. ago

На Росії “бавовна”: є “прильоти” по НПЗ

У Росії безпілотники атакували НПЗ у Калузькій області. В районі "Першого заводу" було чути вибухи, почалася потужна…

18 хв. ago

«єОселя»: хто має право скористатися програмою

В Україні у жовтня 2022 року стартував перший етап реалізації програми «єОселя». Це державна програма кредитування…

27 хв. ago

Фінал Євробачення-2024: під яким номером виступатиме Україна

Після закінчення двох півфіналів Євробачення-2024 учасники дізналися порядок своїх виступів у фіналі конкурсу, який відбудеться…

43 хв. ago

В Україні вже є військові фахівці НАТОЮ,- Туск

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що в Україні працюють спостерігачі та інженери НАТО.

58 хв. ago

“Дію” зв’яжуть з mObywatel: біженці в Польщі зможуть отримати нові послуги

Польща активно співпрацює з Україною у сфері надання цифрових послуг.

1 годину ago