Не хочуть Трампа: штат Колорадо вимагає викинути експрезидента з праймеріз

В США шестеро виборців-республіканців закликали Верховний Суд США підтримати рішення суду Колорадо, яким колишньому президенту Дональду Трампу заборонено брати участь у праймеріз від Республіканської партії в цьому штаті. Трамп зараз намагається оскаржити це рішення.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters із посиланням на офіційну заяву виборців.

Позивачі – четверо республіканців та двоє позафракційників – вимагають вилучити Трампа з бюлетенів у Колорадо через його участь у подіях 6 січня 2021 року.

“Замість того, щоб мирно поступитися владою, Трамп умисно організував і підбурював жорстокий натовп до нападу на Капітолій Сполучених Штатів у відчайдушній спробі перешкодити підрахунку голосів виборців, поданих проти нього”, – сказано у заяві.

Позов виборців з Колорадо є тільки частиною ширших зусиль, спрямованих на вилучення Трампа з виборчих бюлетенів в США відповідно до 14-ї поправки Конституції. Рішення Верховного Суду може вплинути на результат передвиборчої кампанії, створивши прецедент.

Колегія виборців – орган, який обирає президента та віцепрезидента США, орієнтуючись на голосування простих американців. Теоретично виборці зобов’язані голосувати за кандидата, який набрав більшість у їхньому штаті; практично є сотні випадків, коли виборці голосували проти волі простих американців. При цьому рішення виборців є вирішальним – саме так Дональд Трамп переміг на виборах 2016 року, попри те, що більшість громадян віддали голоси за Хілларі Клінтон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зухвалі спроби покинути країну: на що йдуть українці, щоб втекти за кордон

Київські чиновники допомогли вивезти своїх родичів за кордон за допомогою дітей-сиріт. Про це розповів уповноважений Верховної Ради…

1 хв. ago

Путін відкинув ідею Зеленського про переговори через посередника

Російський диктатор Володимир Путін не вірить у можливість укладення мирного договору з Україною через посередника. Про це…

6 хв. ago

Блогерка-“ескортниця” з нагородою від ГУР розкрила дату свого весілля з коханим

Українська блогерка Ксюша Манекен, яка оскандалилася отриманням нагороди від Головного управління розвідки МОУ, розповіла, коли заплановано…

10 хв. ago

“Дика” карта для Китаю: Трамп пригрозив Сі Цзіньпіну перед виборами

Напередодні виборів Дональд Трамп та його головні радники із зовнішньої політики пригрозили президенту Китаю Сі…

12 хв. ago

Масштабна корупція у Держмитслужбі: керівні посади намагалися купити за 1,7 млн доларів

Спільними зусиллями НАБУ та САП вдалося припинити спробу призначити на керівні посади в митних органах…

24 хв. ago

Меган Маркл закінчила зйомки свого нового шоу для Netflix

42-річна Меган Маркл закінчила зйомки свого нового шоу на Netflix, що "прославляє радість кулінарії, садівництва,…

27 хв. ago