“Окупувати Москву та скинути Путіна”: американський філософ запропонував модель перемоги

Україна навряд чи досягне стабільного миру, поки Росію очолює Володимир Путін. Саме так вважає американський філософ Френсіс Фукуяма, відомий своєю різкою критикою авторитарних режимів. В інтерв’ю радіо NV він заявив, що справжній мир для України можливий лише за умови, якщо Путін буде усунений, а Росія – демілітаризована.

Фукуяма прямо говорить про те, що навіть повне звільнення українських територій не забезпечить довготривалого миру, поки у Кремлі залишається Путін. «Єдиний шлях до стабільності – це окупація Москви й усунення Путіна», – без жартів каже філософ. На його думку, в іншому випадку Росія рано чи пізно знову нападе, адже збережені енергетичні ресурси та армія дозволять їй відновити агресію.

Чи можливе повернення до кордонів 1991 року

Фукуяма не настільки оптимістичний. Він наголошує, що повернути території, зокрема Донбас, буде дуже важко, хоча це й має бути кінцевою метою України. Філософ підкреслює, що перемога має бути виміряна реалістичними цілями, і хоча ідея повернення всіх територій – це приваблива ідея, можливо, найближчим часом краще зосередитися на стабілізації захищених кордонів.

Схожої думки дотримується і Максим Жорін, заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади. В інтерв’ю для «Фокуса» він наголосив, що на сьогодні пріоритетом має бути утримання вже контрольованих територій. Жорін закликав реально оцінювати можливості України, адже стабільна оборона – це фундамент, на якому можна планувати майбутні наступальні операції.

Чи можливі переговори з Росією

Це питання лунає все частіше, адже будь-яка війна рано чи пізно завершується за столом переговорів. І хоча Україна поки тримається офіційного курсу на повну перемогу, переговори з Росією насправді вже проводилися – ще у 2022 році. Як зізнався міністр оборони України Рустем Умєров у інтерв’ю для The Washington Post, українська сторона через міжнародних партнерів вела секретні контакти з РФ, щоб організувати гуманітарні коридори, обміни полоненими і відновлення зернового експорту.

Що каже місцева влада: позиція мера Львова

Мер Львова Андрій Садовий нещодавно натякнув на можливість переговорів. В інтерв’ю для РБК-Україна він зазначив: «Вічна лише смерть», натякаючи на необхідність думати про довготривалі інтереси та життя людей. Садовий вважає, що переговори поки залишаються під забороною, проте варто бути готовими до діалогу, коли настане правильний момент.

Чи можлива пауза без справжнього миру

Журналіст Віталій Портников, зі свого боку, ставить під сумнів доцільність таких «мирних перерв». Він переконаний, що Росія не відновить свої ресурси для нової війни за кілька місяців після перемир’я. За його словами, перемир’я без остаточних гарантій безпеки ризикує лише заморозити конфлікт, залишаючи Україну в стані перманентної загрози.

Чи готова Україна втратити частину територій заради стабільності

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк раніше заявляв, що перемир’я без поразки РФ не гарантує реальної безпеки, адже Росія не зупиниться і використовуватиме будь-які прогалини, щоб повернутися до агресії. Подоляк наголосив, що лише реальна політична поразка РФ дозволить створити умови для безпечного життя України.

Отже, питання залишається відкритим: чи стане пропозиція Фукуями радикальним баченням майбутнього, чи Україна знайде інший шлях до перемоги, який не включає похід на Москву? Тільки час покаже, але ідея про необхідність усунення Путіна стає дедалі популярнішою в західних дискусіях.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Острів вічної весни: названо місце у Європі, де буде тепло навіть у листопаді

Коли осінь повільно, але впевнено "з'їдає "останні теплі дні, настає момент, коли хочеться втекти в…

1 годину ago

Як співачка з 8 млн слухачів на Spotify стала королевою ніжок на OnlyFans

Лілі Аллен, британська поп-зірка та авторка хітів, відверто поділилася іронією власної кар’єри: її ноги, виявляється,…

1 годину ago

“Я б ще по хребту давав”: військовий жорстко висловився про “бусифікацію”

Український військовий жорстко висловився щодо людей, які вчасно не оновили дані. За його словами, держава витрачає…

2 години ago

Частину зарплати доведеться віддати: у Кабміні розповіли, скільки і куди підуть гроші

Українці будуть змушені відраховувати гроші до бюджету України у разі ухвалення нового законопроекту. Про це йдеться у…

2 години ago

Принц Вільям і Кейт Міддлтон готуються до смерті Чарльза III на тлі його боротьби з раком

Принцеса Кетрін повернулася з новими силами до своїх королівських обов’язків і чудово справляється з батьківськими завданнями, коли…

2 години ago

Забудьте про ТЦК до кінця року: кому з чоловіків не треба йти у військкомат

Деякі військовозобов'язані можуть не оновлювати свої дані до ТЦК до кінця року. Про це заявив представник Генштабу…

2 години ago