США “не вражені” планом перемоги України: у Байдена висловили занепокоєння, — WSJ

Т.зв. “план перемоги”, який президент України Володимир Зеленський представить главі Білого дому Джо Байдену, не має комплексної стратегії. Насправді він являє собою лише перероблене прохання про надання більшої кількості озброєнь та зняття обмежень на ракети великої дальності. Про це пише видання The Wall Street Journal.

У четвер, 26 вересня, український президент має поінформувати свого американського колегу Байдена про деталі “плану перемоги”, тобто адміністрація побачить всю структуру.

Утім високопоставлені американські та європейські чиновники, які ознайомлені з загальними рисами плану, запевняють, що він не пропонує чіткого шляху до перемоги України, особливо з урахуванням того факту, що російські війська мають успіх та просуваються на сході.

“Я не вражений, там не так уже й багато нового”, — зазначив один із посадовців.

Центральним елементом плану, як зазначається, є вимога, щоб Сполучені Штати дозволили Києву використовувати далекобійні ракети для ударів по Росії. У той же час Байден вперто відмовляється зняти обмеження через острах ескалації війни.

Високопоставлений представник Держдепартаменту повідомив, що у загальному плані вимоги України охоплюють потреби ЗСУ на полі бою, політичні перебудови всередині країни та економіку. Чиновники вважають, що найбільш опрацьованою частиною плану є запити, пов’язані зі зброєю, у той самий час інші ключові елементи мають менше деталей.

Утім глава Офісу президента України Андрій Єрмак називає план “дуже конкретним і зрозумілим”, заявляючи, що той “містить як військову, так і дипломатичну частини”, а також перспективи майбутніх економічних вигод.

Романчук Микола

Recent Posts

Це просто крик душі: комбат ЗСУ розкритикував методи мобілізації від Умєрова

Комбат батальйону безпілотників 58-ї мотопіхотної бригади Сергій Варакін розповів про складну ситуацію на фронті. Зокрема,…

4 хв. ago

“Росія весь арсенал застосує”: Лукашенко розкрив сценарій, за якого почнеться ядерна війна

Лідер Білорусі Олександр Лукашенко розповів, у якому випадку пустить в дію ядерну зброю. Про це з посиланням…

11 хв. ago

На Чернігівщині поліцейський збив на смерть військового: ДБР відкрило провадження

У п’ятницю, 27 вересня, у середмісті Ніжина керівник районного управління поліції скоїв наїзд на військовослужбовця.…

13 хв. ago

Борги українців за мікрокредитами зросли на понад 50% від початку року

Станом на 1 липня 2024 року українці заборгували мікрофінансовим організаціям понад 14,5 млрд грн. Від початку року борг збільшився…

16 хв. ago

Французький мільярдер сховав Павла Дурова у «таємних апартаментах»

Французький мільярдер Ксав'є Ньєль допоміг засновнику Telegram Павлу Дурову після арешту, зокрема він надав йому «таємні апартаменти»…

19 хв. ago

Підвищення цін на електроенергію: що буде з тарифами для населення

Восени очікується підвищення цін на електроенергію. Зміни торкнуться бізнесу, але не вплинуть на тарифи для населення. Про…

21 хв. ago