“Якщо не бачите себе українцем – то здавайте паспорт”: Безугла зробила скандальну заяву

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку – відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту “Тема з Мосейчук”.

“Якщо ви не бачите себе українцями – то здавайте паспорт і йдіть звідти. Залишайтеся в іншій країні”, – сказала вона. 

Безугла навела дані опитування, яке вона сама провела у своїх соцмережах. 

“Ми розуміємо, що це не професійне дослідження. Ще кілька місяців тому я поставила питання, чи готові люди відмовитися від громадянства в обмін на не мобілізацію? І 70% відповіли, що так”, – розповіла нардепка.

Їй заперечили інші учасники ефіру. Зокрема, військовий експерт Олександр Мусієнко наголосив, що такі дискусії під час війни – дуже небезпечні.

“Потрібно знайти таку формулу, яка дуже складна. І правильної відповіді, як її знайти – немає.  Щоб, з одного боку, людей мотивувати повернутися, а з іншого – не змусити їх бігти здавати паспорти”, – сказав він.

Мусієнко наголосив – розділ українців на категорії “молодці” і “не молодці” лише послабить Україну.

“Їм не продовжили паспорти, от бачите які вони “нєгодяї”. Вони виїхали, вони зараз не тут, не страждають зараз зі мною. І, в принципі, вони нам не потрібні. Бо ми так дійдемо, що залишаться одна категорія, оці молодці, ці герої. А ці всі були погані. І цього не можна допустити”, – сказав експерт.

Натомість, Мар’яна Безугла пояснила, що ніхто зараз не змушує українців повертатися з-за кордону.

“Все, по що до них звертаються – це оновити дані. Є пул, на кого можна сподіватися. То прийди, онови ці дані, і ми будемо знати, що ти – за кордоном”, – сказала нардепка.

Як вийти з громадянства України

Варто зазначити, що для відмови від громадянства України недостатньо просто здати паспорт. В Україні це процедура терміном близько двох років, і зараз консульства заяви на вихід із громадянства не ухвалюють.

Оскыльки за своїм бажанням вийти з громадянства України в більшості випадків неможливо, варто буде проходити дуже обтяжливий процес – ініціювати вихід з громадянства України самостійно або пройти процедуру його втрати.

Таким чином, відмовитися від громадянства України можуть лише ті, хто тривалий час перебуває за кордоном і має дозвіл на постійне місце проживання, громадянство іншої країни або через службу в армії іншої країни. 

Українські чоловіки за кордоном – деталі

Ухвалений нещодавно новий закон про мобілізацію запроваджує додаткові обов’язки для чоловіків призовного віку, зокрема й для тих, хто перебуває закордоном. Тепер військовозобов’язані чоловіки зможуть отримати паспорти тільки в Україні, а також будуть обмежені в консульських послугах.

Жити і працювати закордоном можна і без паспорта рідної країни – для цього громадянину видають так званий “сірий” паспорт або паспорт іноземця. “Сірий” паспорт – це тимчасовий документ, який може отримати особа без громадянства країни, в якій перебуває. Він видається на обмежений термін і полегшує життя за кордоном. Залежно від країни правила отримання “сірого” паспорта для українців трохи відрізняються.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

2 хв. ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

12 хв. ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

18 хв. ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

24 хв. ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

32 хв. ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

36 хв. ago