Маск може бути посередником угоди Трампа і Путіна щодо України, – WSJ

Американський мільярдер впродовж двох років активно підтримує зв’язок з російським диктатором Володимиром Путіним. Ці контакти можуть бути пов’язаними з Україною, йдеться у великому розслідуванні The Wall Street Journal.

Контакти Маска з Путіним можуть вказувати на можливе бажання Трампа укласти “велику угоду” з Росією, яка включала б і питання щодо України. Маск, будучи одним із впливових прихильників передвиборчої кампанії Трампа, може стати важливою ланкою у неофіційному діалозі з Кремлем, особливо враховуючи його контакти з російськими посадовцями і обговорення умов завершення війни в Україні.

Трамп неодноразово заявляв про своє прагнення досягти угоди з Росією та завершити війну в Україні, припиняючи підтримку конфлікту шляхом посиленої зовнішньої політики. У контексті контактів Маска з Путіним ці заяви виглядають як частина більшої стратегії – налагодити умови для угоди щодо України через посередників і залучити до цього бізнес-лідерів, які мають довірливі відносини з обома сторонами. Таким чином, контакти Маска з Кремлем можуть слугувати неформальним каналом для підготовки майбутніх домовленостей, до яких прагне Трамп, якщо повернеться до президентської посади.

За словами політолога Яна Бреммера, Маск обговорював із Путіним позицію Кремля та “червоні лінії” Росії щодо України. Під час одного з розмови з Бреммером Маск передав думку Путіна про те, що Росія прагне зберегти контроль над Кримом і забезпечити нейтралітет України, погрожуючи можливим ядерним ударом у разі спроби повернення Криму під контроль Києва. Маск зазначив, що, на його думку, “необхідно зробити все можливе, щоб уникнути такого сценарію”.

Пізніше, у 2022 році, Маск опублікував на платформі X (Twitter) своє бачення шляхів до миру в Україні, яке, за словами аналітиків, відображало деякі з умов Кремля, зокрема визнання Криму російською територією та нейтралітет України поза НАТО.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Європі вимагають скасувати переведення годинників

Депутати Європарламенту направили голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн вимогу виконати обіцянку скасувати переведення часу із зимового…

8 хв. ago

Українським біженцям у Франції наказали покинути державні помешкання – Le Monde

На сході Франції місцева влада наказала українцям висилитись з помешкань, які були надані державою. Щонайменше…

16 хв. ago

Золоту прогнозують шалений прорив на ринку: скільки може коштувати метал

Золото з початку 2024 року суттєво зросло в ціні. Проте деякі експерти вважають, що дорогоцінний…

28 хв. ago

Опалювальний сезон на межі зриву? Мільйони українців можуть залишитися без тепла та газу

Україна готується до майбутнього опалювального сезону із запасами понад 12,2 млрд кубометрів газу. Проте експерти…

37 хв. ago

Чоловікам віддаватимуть дітей після розлучення: з’явився революційний законопроект

17 жовтня 2024 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт #12132, який має на…

45 хв. ago

Російська “королева криптовалют” виманила $22 млн в інвесторів і переказала їх на ЗСУ – New York Post

Гламурна російська інфлюенсерка, відома як “королева криптовалют”, 24-річна Валерія Федякіна виманила в інвесторів понад 22…

52 хв. ago