Скасування медичної таємниці: у Раді пропонують передавати результати оглядів до системи “Оберіг”

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, яким збираються удосконалити порядку ведення військового обліку громадян. Про це йдеться у документі №12066 від 24 вересня.

Наголошується, що у зв’язку із необхідністю забезпечення ефективності проведення мобілізації постала гостра потреба у наповненні Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів актуальними даними про вказаних осіб, серед яких й відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку.

Але оскільки вказані відомості містяться в Електронній системі охорони здоров’я, то для електронної інформаційної взаємодії між системами пропонується внести зміни до Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів” та до Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

Одну зі статей закону щодо охорони здоров’я пропонується викласти таким чином, що доступ до медичної інформації пацієнта не допускається, крім отримання інформації Міністерством оборони про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку для внесення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Підкреслюється, що внесена до Реєстру військовослужбовців інформація є конфіденційною. Особи, які будуть винні в порушенні, розголошенні чи поширенні конфіденційної інформації про військовослужбовця, притягуються до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності відповідно до закону.

Романчук Микола

Recent Posts

“Робить брудні маленькі випади в мій бік”: Трамп виступив із звинуваченнями на адресу Зеленського

Кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп звинуватив президента України Володимира Зеленського у "брудних випадах" у…

3 хв. ago

“Перебіжчики і зрадники”: у Пугачової та Орбакайте хочуть забрати майно в РФ

Російська співачка Алла Пугачова та її донька Крістіна Орбакайте активно займаються продажем своєї нерухомості в…

7 хв. ago

Це страшилка від страху – в Україні відреагували на ядерні погрози Москви

Російський диктатор Володимир Путін використовує останні аргументи, якими він може налякати світ та Україну – це ядерні погрози.…

16 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50-60 років: кого все ж забиратимуть до армії

Сухопутні війська видали директиву, що чоловіки від 50 до 60 років, до цього підлягали мобілізації, можуть…

20 хв. ago

Школи переходять на новий формат навчання: звикати до змін доведеться усім

Українська система освіти опинилася перед серйозними викликами через повномасштабне вторгнення Росії. Масштабні руйнування, перебої з…

23 хв. ago

Білл Гейтс виявився “любителем хот-догів” і став зіркою Instagram — відео

У соціальній мережі Instagram у вівторок, 24 вересня, з'явилося відео, де засновник корпорації Microsoft, філантроп…

25 хв. ago