Руслан Кравченко стане новим генпрокурором – фаворит Офісу президента замінить Андрія Костіна

Офіс президента вже визначив, хто замінить Андрія Костіна на посаді генерального прокурора. Джерела ЗМІ стверджують, що наступником Костіна стане Руслан Кравченко, нинішній голова Київської обласної державної адміністрації. Його кандидатуру розглядали вже давно.

Як повідомило Радіо НВ з посиланням на два джерела з Офісу Генпрокурора та парламенту, нинішній голова Київської держадміністрації обійшов кандидатуру голови Одеської ОДА Олега Кіпера, який не зміг би отримати достатню підтримку в парламенті. Інші претенденти, зокрема голова АМКУ Павло Кириленко, вибули з гонки через позов у ​​незаконному збагаченні.

“[Кравченко] є компромісною фігурою, яку можна провести через парламент”, – зазначило джерело Radio NV.

Кілька джерел NV сказали, що Кравченка підтримує заступник голови Офісу президента Олег Татаров, що гарантує його “лояльність і передбачуваність”. Наступним етапом стане розгляд кандидатури Кравченка у профільній комісії парламенту. Раніше ЗМІ вже називали Кравченка фаворитом на цю посаду.

Що відомо про Руслана Кравченка

Кравченко Руслан Андрійович – голова Київської обласної військової адміністрації та колишній прокурор Бучі. Дата народження: 1990 рік, Сєвєродонецьк, Луганська область, Україна.

Руслан Кравченко здобув початкову освіту в Сєвєродонецькій загальноосвітній школі №8, після чого вступив до військового ліцею імені Івана Богуна. Продовжив навчання в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого, де в 2012 році отримав диплом юриста та звання лейтенанта юстиції. Його кар’єра почалася в прокуратурі міста Севастополь, де він працював на посаді старшого прокурора. Після анексії Криму Кравченко переїхав на Західну Україну, працюючи в прокуратурах Рівненської та Львівської областей.

У 2014 році Руслан Кравченко був долучений до військової служби в рамках Антитерористичної операції на сході України. За час своєї роботи в Головній військовій прокуратурі він керував низкою резонансних справ, зокрема, був відповідальним за розслідування справи проти екс-президента України Віктора Януковича.

У 2019 році Кравченка було призначено заступником військового прокурора Центрального регіону. На початку 2021 року став окружним прокурором у Бучі, де зустрів початок повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. У квітні 2023 року президент України Володимир Зеленський призначив Кравченка головою Київської обласної військової адміністрації.

У 2019 році Руслан заручився з Оленою Шкробанець, уродженкою Чернівців, яка працює в Офісі Генерального прокурора. Дітей у подружжя немає.

Кравченко зіграв важливу роль у справі проти Януковича, коли він підписав звинувачення проти екс-президента за сприяння агресії Росії проти України. Він також був фігурантом низки скандалів, зокрема, через приватизацію службової квартири у 2019 році та відкриття кримінальної справи проти нардепа Олени Шуляк у 2022 році. Декларації про доходи та майно Кравченка за 2022 рік недоступні через закриття доступу до електронних декларацій у зв’язку з війною.

Романчук Микола

Recent Posts

Стосується всіх, хто має борг за комуналку: як раніше вже не буде

Війна, постійні обстріли та складні економічні умови навряд чи змінять те, як комунальні компанії поводяться…

11 хв. ago

За схемою “ваш родич у біді” киянин ошукав пенсіонерів на 340 тис. грн

Правоохоронці Києва затримали чоловіка, який, за інформацією слідства, причетний до шахрайства. Зловмисник протягом дня ошукав…

20 хв. ago

Лікування раку без шкоди для здоров’я: вчені зробили унікальне відкриття

Вчені на порозі відкриття нових методів лікування людей з онкологією - з мінімальними побічними ефектами. Це може…

31 хв. ago

Запах впевненої в собі жінки: топ-5 модних парфумів на кожен день

Парфуми - це не просто приємний аромат, це вираження стилю, настрою і статусу. Жінки, які…

40 хв. ago

Мобілізація в Україні: кому можна виїжджати за кордон

У зв'язку із загальною мобілізацією військовозобов'язані не можуть виїжджати за кордон України. Але є і…

51 хв. ago

У США виявили величезні запаси популярного металу: це може мати серйозний вплив на екологію

У США вчені виявили величезні запаси металу, який все більше стає популярним у світі. Збільшення…

1 годину ago