“Кульгава качка”: після виборів Байден матиме шанс різко посилити Україну

Після голосування на виборах президента США 5 листопада чинний керівник Америки Джо Байден залишатиметься на посаді 76 днів – до інавгурації його наступника у січні. За цей час він може без політичних наслідків для себе зробити дуже багато на користь Україні, пише в авторській колонці для The Washington Post європейський оглядач газети Лі Хокстадер.

“Байден залишатиметься на посаді 76 днів після виборів — кульгава качка, але не імпотент. Щодо України, то він був би мудрим, якщо б використав період міжцарів’я як можливість перевернути ситуацію у війні, яку веде Росія за наказом диктатора Володимира Путіна”, – пише оглядач.

Так, в разі перемоги Дональда Трампа Байден міг би негайно дозволити Києву завдавати глибоких ударів по Росії американськими ракетами ATACMS. Байден опирався цій ідеї, боячись спровокувати ескалацію з боку Росії. Але бряцання зброєю Путіна поки що виявилося блефом.

“Навіть невелика зміна імпульсу на користь України може допомогти запобігти спробам Трампа змусити Київ підкоритися вимогам Москви”, – наголошує Хокстадер.

Велика Британія та Франція, ймовірно, підтримали б дозвіл Україні вражати російську територію ракетами західного виробництва, які рухаються набагато швидше, ніж безпілотники українського виробництва. Схвалення Байдена також могло б стати політичним прикриттям для канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб відправити в Україну власні ракети великої дальності Taurus.

Якщо ж вибори виграє Камала Гарріс, Байден міг би зняти свої заперечення щодо запрошення України в НАТО, вважає журналіст. Це змусило б Німеччину послідувати цьому прикладу, а також можливо Угорщину та Словаччину. 

“Це був би перший крок до гарантій безпеки, який міг би схилити Україну до мирної угоди на реалістичних умовах і сигналізувати Путіну, що його неоімперіалістична фантазія підкорити Україну приречена”, – вважає Хокстадер.

Романчук Микола

Recent Posts

Автомобілістів почали штрафувати за пальне: “встрягти” може кожен

Поліція винесла попередження про, здавалося б, незначне порушення, яке може спричинити суттєві штрафи для водіїв,…

24 хв. ago

Третя платіжка за газ: за що від українців вимагають оплати

Українці щомісяця сплачують комунальні рахунки. Проте кількість платіжок лише зростає. Тепер громадяни мають сплатити і третю платіжку…

42 хв. ago

Опалення дадуть не скоро: погода у листопаді “жахне” під +30

Українці можуть очікувати на несподіване повернення тепла на початку листопада, коли температура може досягти +20°C або…

53 хв. ago

У КМДА оголосили дати, коли школи столиці підуть на канікули

Осінні канікули в київських школярів розпочнуться 28 жовтня і триватимуть до 3 листопада. На цей…

1 годину ago

Відмова від повістки: адвокати “розклали” вимоги ТЦК

В умовах воєнного стану військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістку на оновлення даних, проходження ВЛК або…

1 годину ago

Майно звалилося з неба: як сім’я головного медика Тернопільщини стала магнатами за одну ніч

Здається, що у Тернопільській області з неба падає не лише дощ, а й... нерухомість. Як…

1 годину ago