“Кульгава качка”: після виборів Байден матиме шанс різко посилити Україну

Після голосування на виборах президента США 5 листопада чинний керівник Америки Джо Байден залишатиметься на посаді 76 днів – до інавгурації його наступника у січні. За цей час він може без політичних наслідків для себе зробити дуже багато на користь Україні, пише в авторській колонці для The Washington Post європейський оглядач газети Лі Хокстадер.

“Байден залишатиметься на посаді 76 днів після виборів — кульгава качка, але не імпотент. Щодо України, то він був би мудрим, якщо б використав період міжцарів’я як можливість перевернути ситуацію у війні, яку веде Росія за наказом диктатора Володимира Путіна”, – пише оглядач.

Так, в разі перемоги Дональда Трампа Байден міг би негайно дозволити Києву завдавати глибоких ударів по Росії американськими ракетами ATACMS. Байден опирався цій ідеї, боячись спровокувати ескалацію з боку Росії. Але бряцання зброєю Путіна поки що виявилося блефом.

“Навіть невелика зміна імпульсу на користь України може допомогти запобігти спробам Трампа змусити Київ підкоритися вимогам Москви”, – наголошує Хокстадер.

Велика Британія та Франція, ймовірно, підтримали б дозвіл Україні вражати російську територію ракетами західного виробництва, які рухаються набагато швидше, ніж безпілотники українського виробництва. Схвалення Байдена також могло б стати політичним прикриттям для канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб відправити в Україну власні ракети великої дальності Taurus.

Якщо ж вибори виграє Камала Гарріс, Байден міг би зняти свої заперечення щодо запрошення України в НАТО, вважає журналіст. Це змусило б Німеччину послідувати цьому прикладу, а також можливо Угорщину та Словаччину. 

“Це був би перший крок до гарантій безпеки, який міг би схилити Україну до мирної угоди на реалістичних умовах і сигналізувати Путіну, що його неоімперіалістична фантазія підкорити Україну приречена”, – вважає Хокстадер.

Романчук Микола

Recent Posts

Розслабитися на пенсії не вийде: ким зацікавиться ТЦК

Пенсіонери, які раніше працювали у правоохоронних органах, тепер зобов’язані стати на військовий облік. Про це…

10 секунд ago

Путін назвав наступ ЗСУ у Курську області “втручанням у вибори в США”

Президент Росії Володимир Путін вважає атаку України на Курську область "втручанням Києва у вибори США".…

9 хв. ago

Над резиденцією очільника Південної Кореї вибухнула куля із КНДР. У цей час він зустрічався із Дудою

Куля зі сміттям і пропагандистськими листівкам, випущена із КНДР, вибухнула над резиденцією президента Південної Кореї…

17 хв. ago

Банкіри прогнозують значну тенізацію бізнесу після підвищення податків

Збільшення оподаткування буде виштовхувати бізнес в тінь, впевнені учасники круглого столу "Зима близько: чи готовий…

29 хв. ago

Тільки без паніки: всіх у кого газові плити та котли терміново попередили

Коли у вашому будинку або на робочому місці виникає загроза витоку газу, важливо діяти оперативно та…

38 хв. ago

Китайська компанія почала продаж квитків на політ у відкритий космос: яка ціна

Китайський космічний стартап Deep Blue Aerospace оголосив про початок продажу квитків на суборбітальний політ у відкритий космос, який…

46 хв. ago