“Кульгава качка”: після виборів Байден матиме шанс різко посилити Україну

Після голосування на виборах президента США 5 листопада чинний керівник Америки Джо Байден залишатиметься на посаді 76 днів – до інавгурації його наступника у січні. За цей час він може без політичних наслідків для себе зробити дуже багато на користь Україні, пише в авторській колонці для The Washington Post європейський оглядач газети Лі Хокстадер.

“Байден залишатиметься на посаді 76 днів після виборів — кульгава качка, але не імпотент. Щодо України, то він був би мудрим, якщо б використав період міжцарів’я як можливість перевернути ситуацію у війні, яку веде Росія за наказом диктатора Володимира Путіна”, – пише оглядач.

Так, в разі перемоги Дональда Трампа Байден міг би негайно дозволити Києву завдавати глибоких ударів по Росії американськими ракетами ATACMS. Байден опирався цій ідеї, боячись спровокувати ескалацію з боку Росії. Але бряцання зброєю Путіна поки що виявилося блефом.

“Навіть невелика зміна імпульсу на користь України може допомогти запобігти спробам Трампа змусити Київ підкоритися вимогам Москви”, – наголошує Хокстадер.

Велика Британія та Франція, ймовірно, підтримали б дозвіл Україні вражати російську територію ракетами західного виробництва, які рухаються набагато швидше, ніж безпілотники українського виробництва. Схвалення Байдена також могло б стати політичним прикриттям для канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб відправити в Україну власні ракети великої дальності Taurus.

Якщо ж вибори виграє Камала Гарріс, Байден міг би зняти свої заперечення щодо запрошення України в НАТО, вважає журналіст. Це змусило б Німеччину послідувати цьому прикладу, а також можливо Угорщину та Словаччину. 

“Це був би перший крок до гарантій безпеки, який міг би схилити Україну до мирної угоди на реалістичних умовах і сигналізувати Путіну, що його неоімперіалістична фантазія підкорити Україну приречена”, – вважає Хокстадер.

Романчук Микола

Recent Posts

Україну “захопив” антициклон Xelat: чого чекати від погоди у п’ятницю, 25 жовтня

Здається, на Україну вирішив завітати антициклон із трохи химерною назвою Xelat, і, як завжди, синоптики…

3 хв. ago

Чотириденний робочий тиждень: що довів експеримент у Німеччині

У Німеччині завершилося тестування моделі чотириденного робочого тижня, яке тривало з 1 лютого. Так, 50…

7 хв. ago

У Києві шахрай за день ошукав пенсіонерів на 340 тис. грн: діяв за популярною схемою

Київська поліція затримала 31-річного уродженця Одеси, який за один день ошукав двох пенсіонерів у столиці…

7 хв. ago

Юлія Тимошенко засвітилась в МакДональдзі, побачивши відео про Трампа

В мережі Інтернет 24 жовтня опублікували фотографію з Юлією Тимошенко в одеському МакДональдзі. Її помітили в компанії…

15 хв. ago

В Україні стрімко дешевшає капуста: скільки зараз коштує кілограм

В Україні почали знижуватися ціни на капусту. Продукція дешевшає через надлишок, зокрема, овоча середньопізніх сортів, які не…

24 хв. ago

Генсек ООН заявив, що Україні потрібен мир на основі статуту організації, а Раді безпеки – реформування

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, перебуваючи в Казані на саміті БРІКС, закликав до миру в…

33 хв. ago