Британські аналітики пояснили, чому Трамп перемагає

На виборах президента вимальовується перевага Дональда Трампа над Камалою Гарріс. Британські аналітики Solid Info вважають причиною те, що демократи втратили імпульс, що був наданий успішними для них теледебатами. Команда Гарріс не вигадала нічого нового, щоб закріпити той успіх. Перемога Трампа означатиме, що в руках республіканців опиняться всі гілки федеральної влади США. Вони вже мають більшість в Палаті представників та у Верховному Суді. Це буде унікальна ситуація для країни. 

Втрачений імпульс Гарріс отримала після неочікуваного висування від Демократичної партії та подовжила внаслідок успішних дебатів із Трампом. Але попри презентацію своєї економічної та політичної програми, Гарріс не змогла переконати значні кластери виборців, зокрема частину традиційно прихильних до демократів електоральних груп – темношкірих та латиноамериканських виборців.

Соціологи з FiveThirtyEight прогнозують 53-відсотковий шанс республіканців втримати більшість у Палаті представників. Майбутня адміністрація Трампа, за такого розвитку подій, зможе реалізовувати свою політику без опору з боку Конгресу. Враховуючи чинний консервативний склад Верховного Суду, усі гілки федеральної влади у США – виконавча, законодавча та судова – опиняться під контролем Республіканської партії.

Переможна тенденція щодо Трампа підтверджується достроковим голосуванням

Демократи зіштовхуються із системною проблемою у своїй кампанії. Станом на середину жовтня у “хитких” Пенсильванії, Мічигані, Північній Кароліні, Джорджії, Аризоні та Неваді Трамп, згідно з опитуванням RealClear Polling, демонструє незначну перевагу.

Гарріс випереджає свого опонента лише Вісконсині. Збереження такої динаміки призведе до того, що із 93 голосів виборців у “хитких” штатах Камала Гарріс залучить на свою сторону лише 10, тоді як Трамп охопить решту.

Переможна тенденція щодо Трампа підтверджується і достроковим голосуванням – недостатня залученість демократичних виборців у кампанію на нинішньому етапі голосування призвела до того, що в Аризоні, Джорджії та Неваді основна частина виборців, що вже проголосували, є республіканцями.

На проміжному етапі “раннього” голосування у Вісконсині, Мічигані та Пенсильванії більша частина громадян, що вже віддали свої голоси, є демократичними виборцями. Однак з огляду на те, що електорат Республіканської партії менш схильний голосувати до основного дня виборів, у цьому регіоні Трамп має потужний електоральний ресурс, який він змотивує прийти на дільниці 5 листопада, чим збільшить свої шанси змінити остаточний результат кампанії у “хитких” штатах на свою користь, вважають аналітики.

Чому у Гарріс не все виходить у “не-білих” кластерах

Аналітики визнають, що у демократів є певна стратегія та пропозиції, щоб завоювати симпатії не білого електорату. Такі ініціативи, однак, не відновлюють попередній політичний імпульс Гарріс.

По-перше, команді демократів не вистачає часу для належної роботи з не-білими кластерами виборців в умовах, коли виборчий процес у США вже розпочався. По-друге, жорстка політика Трампа щодо південного кордону дедалі більше приваблює темношкіре населення з огляду на те, що шляхом впровадження антиімміграційних заходів експрезидент обіцяє зниження рівня злочинності.

До того ж покоління Z серед темношкірих виборців є більш лояльним до Дональда Трампа, тоді як старші покоління афроамериканців у своїй абсолютній більшості досі голосують за демократів. З огляду на це, чим менше серед чорношкірих виборців лишається бейбі-бумерів та чим більшою стає електоральна вага афроамериканців із покоління Z, тим більше голосів республіканці здобувають у цій категорії населення.

Західні медіа дедалі частіше прогнозують перемогу Трампа над Гарріс. Зокрема The Economist із посиланням на власну статистичну модель стверджує, що республіканець вже обійшов свою опонентку з показником 54% на 46%. Тако прогнозується, що республіканець може отримати 276 голосів виборщиків, тоді як Гарріс – 262 (а саме так визначається переможець на виборах у США). 

Білий дім напевно вже знає про перемогу Трампа

У п’ятницю, 18 жовтня, Інформатор, підбиваючи підсумки дня, писав: хоча всі кажуть, шанси у Гарріс та Трампа рівні, мабуть, у політичних кругах все ж віддають перевагу Трампу. Та очікують на зміну засад зовнішньої політики із його появою в Білому домі.

Саме тому США не прийматимуть ніяких рішень щодо плану перемоги чи будь-яких інших українських ініціатив до виборів. А Володимир Зеленський відзначив, що Україна має план Б – на випадок перемоги Трампа. Яким він буде, не розповів, пославшись на непередбачуваність ймовірного президента США від Республіканської партії.

За результатами опитування, проведеного The Wall Street Journal, у семи так званих хитких штатах, які можуть вплинути на остаточний результат президентських виборів у США, молоді виборці надають перевагу Дональду Трампу над Камалою Гарріс. Вони зважають передусім на питання врегулювання війни в Україні та конфліктів на Близькому Сході. І в цьому плані Трампа виборці вважають більш досвідченим політиком, який здатен зупинити конфлікти.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Корчинський визнав, що мобілізаційний вік може опуститися до 14 років

Відомий український політик та громадський діяч Дмитро Корчинський озвучив резонансну заяву про можливе зниження мобілізаційного…

5 хв. ago

Ціни зростають. Скільки коштує оренда житла у Польщі та де найдешевше

Середня вартість оренди житла у Польщі за рік зросла на 2%, що еквівалентно 80 злотим.…

14 хв. ago

Названо 5 найбільш популярних вживаних автомобілів у Британії

Ринок вживаних автомобілів продовжує зростати, і доволі важко обрати машину, коли пропонується так багато моделей. Видання Express назвало найбільш…

22 хв. ago

Вчителі, водії та кухарі: працівників яких професій бракує у столиці

Від початку року у Києві зафіксовано понад 14 тис. вакансій від столичних роботодавців. Про це повідомила Державна…

32 хв. ago

Готуйте щонайменше 10 000 грн: “Нафтогаз” запропонував українцям оновити лічильники

"Нафтогаз" запропонував українцям позбутися старих приладів обліку та встановити нові смарт-лічильники, які мають низку переваг.…

41 хв. ago

Нідерланди покарали депутата, який опублікував пост із нацистським прапором

Окружний суд Гааги визнав депутата Пепейна ван Хоувелінгена від нідерландської проросійської партії FVD («Форум за демократію») винним…

48 хв. ago