Президент Чехії вважає, що частина території України залишиться під окупацією РФ

19 місяців війни виснажили Європу, тому все більше партнерів просять Україну реально оцінювати шанси на повернення територій. Такий меседж передав і президент Чехії.

Про це повідомляє The New York Times.

Президент Чеської Республіки Петро Павел, колишній високопосадовий генерал НАТО та один із найбільших прихильників України в її війні з Росією, заявив, що настав час українцям та їхнім союзникам поглянути в очі реальності.

У зв’язку з тим, що популістські лідери, такі як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, підривають європейську єдність через війну, а втома від 19 місяців конфлікту зростає, Україні доведеться «реально оцінити» свої перспективи повернення територій, окупованих Росією, зазначив Павел в інтерв’ю.

«Найбільш ймовірним результатом війни стане те, що частина української території залишатиметься під російською окупацією», — сказав він. Однак додав, що це «тимчасове явище» може тривати роками.

Питання майбутнього України стане головною темою на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку цього тижня, де президент України Володимир Зеленський буде закликати до збільшення військової та політичної підтримки. Зеленський також представить «план перемоги» президенту Байдену у Вашингтоні в четвер, перед тим як оголосити його публічно.

За словами Павела, ані Україна, ані Росія не можуть досягти своїх максимальних цілей. Для України це означає повернення всіх територій, включаючи Крим, захоплений у 2014 році. Для Росії — визнання Україною окупованих земель, включаючи чотири регіони, частково контрольовані російськими військами.

«Якщо говорити про повну поразку України або Росії, то цього просто не станеться. Кінець війни буде десь посередині», — сказав Павел.

Хоча Зеленський виключив прямі переговори з Росією, він пом’якшив свою позицію влітку, припускаючи, що діалог може початися в листопаді. Проте, він не відступив від вимоги, щоб Росія покинула всю українську територію.

Чехія, разом із Польщею та країнами Балтії, була активним прихильником України, але стикається з внутрішнім тиском, що закликає обмежити допомогу та підтримати угоду з Росією.

Зеленський на Генасамблеї ООН

23 вересня стало відомо, що президент України офіційно розпочав свій візит до США. На нього чекає низка заходів, включно з Генасамблеєю ООН. Майже з перших хвилин візиту, Зеленський наголосив, що ця осінь буде вирішальною для війни в Україні.

У планах Зеленського, зокрема, виступити на Генасамблеї ООН, зустрітися з представниками оборонних та енергетичних компаній, українською громадою. Президент України проведе зустріч із президентом США Джо Байденом, віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, представниками Конгресу від обох партій і 45 президентом США Дональдом Трампом. На перемовинах він представить іноземним політикам план перемоги України.

Романчук Микола

Recent Posts

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

З 1 жовтня 2024 року в Україні вступає в дію новий тимчасовий ліміт на перекази…

7 хв. ago

Мобілізацію зупинено: у Раді зробили термінову заяву

В Україні припинили мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком з 18 до 25 років. Про це…

14 хв. ago

Сікорський про план Зеленського: “Дайте Києву засоби змінити розрахунки Путіна”

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський наголосив на необхідності продовження підтримки України Заходом для досягнення перемоги…

22 хв. ago

Як виглядати стильно в офісі: п’ять найкращих варіантів для ділового гардеробу

Діловий гардероб давно перестав бути нудним та одноманітним. Сучасна мода пропонує безліч рішень для тих,…

39 хв. ago

Автопарк українських нардепів росте навіть під час війни: у кого з’явилися елітні машини

Народні депутати під час війни продовжують купувати дорогі автомобілі. При цьому у їх деклараціях зазвичай дорогі…

47 хв. ago

Google “злив” чоловікові зраду його дружини: сиділа та гладила іншого

Чоловік розлучився із дружиною після того, як на Google Maps виявив інтимні фото її з…

50 хв. ago